Tudtátok, hogy létezik élménybánya? Hazánkban is van egy!

Oroszlány hatalamas bányaváros volt, melynek mesteréges hűtőtava, a Bokodi-tó már országos hírnevet szerzett a lebegő falunak nevezett, csaknem ötszáz, tóra épült stégjének köszönhetően. De nem csak ezért érdemes erre kirándulni, hiszen itt található az Oroszlányi Bányászati Múzeum is, amelynek szénybányájából élménybánya lett.

Alig pár évtizede még bányaüzemek sora szegélyezte Oroszlány határát, mára már egyetlen mélyművelésű üzem sem működik. A múzeumban azonban megőriztek mindent, amit lehetett, így megnézhetitek, valaha milyen élet folyt itt. Nézzetek kicsit körül!

A múzeumban minden interaktív, ezért minden mozog, beszél, vetít vagy csinál valamit. Az óriási területen több órát el tudtok tölteni úgy, hogy közben egy kicsit sem fogtok unatkozni. Ha azt gondolnátok, hogy a szénbányászat unalmas dolog, itt bebizonyítják, hogy nagyon is érdekes. Igazi időutazás lesz, nosztalgia és észrevétlen tanulás is egyben.

Mindent megtudhatunk a bányászatrólForrás: Oroszlányi Bányászati Múzeum

Még kísérőt is kaphattok magatok mellé, aki mindent megmutat és mindenről mesél. Akik ma a múzeumban dolgoznak, valamikor mind a bányában dolgoztak, így mindent tudnak a működéséről, a kiállított elemekről, és hitelesen mesélnek róluk.

A fogadóépületből kilépve hatalmas területen találjuk magunkat, ahol megkezdődik az időutazás.

Hatalams területet járhatunk beForrás: Oroszlányi Bányászati Múzeum

Az egykori bányaüzem területe ma fantasztikus, élménycentrikus helyszín. Itt megismerhetjük a bányászok nem mindennapi munkakörülményeit eredeti környezetben, igazi gépek között, valódi eszközöket kézbe fogva.

A valamikori aknatorony ma kilátó, ahonnan csodás panoráma tárul elénk a Vértesi Natúrpark vadregényes erdőségeivel.

A volt üzemi épület belseje az 1937-ben indult oroszlányi szénbányászat történetéről ad áttekintést: itt találhatóak a Vértes hegységre jellemző ásványok, a geológusok és bányamérők eszközei, valamint a – bányásztelepülésekre olyannyira jellemző – fúvószenekar relikviái. Az eredeti diszpécserközpont, illetve a bányamesteri iroda berendezését is ez az épület őrzi.

Az eredeti diszpécserközpontForrás: Oroszlányi Bányászati Múzeum

Az eredeti állapotában meghagyott épület mára elgondolkodtató időutazássá vált. A környékbeli szénbányák fokozatos bezárása során itt gyűjtötték össze az Oroszlányi-szénmedence jellemző gépi berendezéseit és bányászati relikviáit. Rengeteg fotón, eredeti dokumentumon és leírásokon keresztül ismerkedhetünk meg a bánya életével. A föld mélyének megismerését biztosítja a külön e célra épített „felszín alatti bánya", mely valósághűen tárja elénk a bányabeli viszonyokat. A bánya a föld alatt van, lifttel jutunk le a föld mélyére. Itt is minden eredeti, minden igazi.

A bányában ilyen körülmények között dolgoztakForrás: Oroszlányi Bányászati Múzeum

De már a 21. század is elért ide, ami a bemutatást illeti: a VR szemüveget feltéve egy csillébe pottyanunk és követhetjük a szén útját, körülnézhetünk egy vágatban, ott lehetünk a bányászok között.

A teljes cikket a reblog.hu oldalán találhatjátok meg, amely a múzeum egész területén végig kalauzol.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek