Szolnokon beszállókártya nélkül is a felhők közé emelkedhetünk

Hölgyeim és uraim! Itt a Kapitány beszél! Megkezdtük az ereszkedést, pár perc múlva landolunk Szolnokon, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum területén, ahol a legmodernebb technikák és a történelmi repülőgépek szerelmesei is találnak maguknak felfedeznivalót. A Kiránduló blog csapata nemrég be is járta a helyet.

A múzeumban – mely 2016-ban a nyitás évében elnyerte az Év Turisztikai Attrakciója címet – 60 000 négyzetméteren és európai színvonalon rengeteg szépen felújított gépmadárral és interaktív elemmel találkozhatunk, melyek bemutatják a magyar katonai repülés történetét.

Forrás: MTI/Bugány János

A Hangár épületében kétemeletnyi gépcsodával várnak bennünket. Láthatunk turbinákat, légcsavarokat, hajtóműveket - olyan közelről, hogy az még a kevésbé technika-fanatikusokat is lenyűgözi. Számos kiállított tárgynál található virtuális szemüveg, melyekkel betekinthetünk az adott gép belsejébe, és érintőképernyős asztalokon keresztül elmélyedhetünk a műszaki vagy történeti részletekben.

A 4D moziban átélhetjük a repülés és az ejtőernyőzés élményét, a MiG-29-es szimulátorokban pedig profi szakemberek segítségével próbálhatjuk ki, milyen lehet vadászgépet vezetni. Repülőgépek pilótafülkéjébe is beülhet a kíváncsi gyerek és felnőtt egyaránt.

Hol található? Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnokon, az Indóház út 4-6. szám alatt.

Az Indóház, ami jelenleg fogadóépületként funkcionál, 1847-ben épült, és ünnepélyes megnyitóján többek között Széchenyi István és Kossuth Lajos is részt vett. Az épület a vasúti építészet jellegzetes példája.

Egy, a Balatonból kiemelt Iljusin Il-2-es "Sturmovik" szovjet tatktikai csatagép roncsa a RepTár kiállításánForrás: Elter Tamás

A RepTár Közép-Kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása, "az itt elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével állították össze. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény, melyet eddig a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen látogathatott a közönség, új darabokkal kiegészülve költözött a RepTárba. A gyűjtemény nem csak kibővült és méltó elhelyezést kapott, de az átköltöztetéssel egész évben látogathatóvá vált" - olvasható a Kiránduló blog oldalán.

Egy kis űr-sztory

A Kiránduló blog tüzetesen végigjárta a park teljes területét, élménybeszámlójában minden egyes fotóhoz és géphez mellékelt érdekes információkat és történeteket, amiket főként a gépek mellett található információstáblákról gyűjtött össze. Az egyik legérdekesebb sztori egy L-29 Delfin sugárhajtású oktató repülőgéphez kapcsolódik. A csehszlovák gyártású gép 1964 és 1984 között állt hadrendben.

A Magyar Néphadsereg egykori L–29 Delfín repülőgépe SzolnokonForrás: Varga A / wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A Delfin mellett egy olyan emléktábálát láthatunk, melyet 1980. június 21-én avattak fel, méghozzá Farkas Bertalan űrhajós tiszetletére. Az emléktábla 2020 óta található a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum udvarán, és nem véletlenül került az L-29-es „Delfin" sugárhajtású repülőgép mellé.

"1980. május 26-án Farkas Bertalan űrhajósunk az Interkozmosz program keretében feljutott az űrbe. A Szaljut-6 űrállomáson tudományos-kutató munkát végzett, azóta világhírűvé vált magyar műszerekkel. Hazatérése után, 1980. június 21-én Farkas Bertalan meglátogatta szolnoki almamáterét, a Kilián György Repülőtiszti Főiskolát. A táblán látható fotón a két kiképzett magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla az L-29 „Delfin"-nél látható, amely típussal anno Szolnokon repültek."

Húsvétkor újra kinyílik egy különleges gép pilótafülkéje

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a tavaszi szünetben is várja a látogatókat. A már említett, meglévő élményelemek mellett április 6-tól beindul a húsvéti programok sora. Kezdetét veszi például a RepTár tojáskereső játéka, aminek az ideje alatt a kiállított repülőgépek és helikopterek árnyékában hímestojásokkal teli kosarakat kell felkutatni, hogy ezek segítségével megfejthessük a húsvéti rejtvényt. 

Újra kinyílik a MiG-29-es vadászgép pilótafülkéje.Forrás: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A kisebbek repülős tematikájú színezőkkel és játékos feladatokkal bíbelődhetnek a gyereksarokban, az egyéni látogatókat pedig minden nap 11:30 és 15 órakor kezdődő díjmentes tárlatvezetések várják.

Április 7., 8. és 9-én, beszállókártyát válthatunk, amivel egy különleges gépbe léphetünk be. Ilyen élményre más alkalomkor nincs lehetőség. Ezeken a napokon újra kinyílik a MiG-29-es vadászgép pilótafülkéje.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek