Mától újra jár a fogaskerekű és működik a TELEfogas szolgáltatás is

Április 1-jétől, vagyis a mai naptól újra jár a hamarosan 150 éves fogaskerekű. Mivel a téli üzemszünet ideje alatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be az Orgonás megállóhelynél, és a halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint, a piros szerelvények a korábbinál csendesebben közlekednek majd. 

A TELEfogas rendszer megmarad

Hétköznapokon a korábban érvényes menetrend szerint jár majd a 60-as fogaskerekű a Városmajor és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomások között, de kora reggel és késő éjszaka csak a tavaly bevezetett "TELEfogas" rendszerrel közlekedik. Ennek lényege, hogy a járat hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon robog, amelyet az utasok előzetesen megrendeltek.

A BKK szerint így jelentős energiamennyiséget lehet megtakarítani, csökken a környék zajterhelése és a szerelvények nem zavarják a vonal mellett élőket a pihenés óráiban.

Forrás: bkk.hu

A szerelvények a Városmajor és a Széchenyi-hegy között, hétvégén napközben 15 percenként járnak majd, de ha nagyobb a forgalom, akkor a BKK sűríti a járatot. A TELEfogas szolgáltatásról és a fogaskerekű április 1-jétől érvényes menetrendjéről a bkk.hu weboldalon tájékozódhatunk.

Érdekesség: Az idei évre meglepetéssel is készülnek a fogaskerekű dolgozói. 2023-ban várhatóan több alkalommal is közlekedni fog a nyitott nosztalgiaszerelvény az ország egyetlen működő fogaskerekű vasútvonalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek