Szerető otthonra talált a "Balassagyarmati Rém"

Kurunczi Norbert rókasuttogó arra tette fel az életét, hogy megmentse a bajba jutott állatokat. Így került hozzá február közepén a sokak által ismert "Balassagyarmati Rém" is, aki azóta rendkívül jól érzi magát a balatonőszödi menhelyen. 

Rém február óta biztonságban van NorbertnélForrás: Facebook/Rókales

Kurunczi Norbert még 2008-ban költözött Budapestről Balatonőszödre, ahol eleinte macskákat etetett és mentett, majd egyszer az egyik cicához csatlakozott egy róka is, akit szintén elkezdett etetni és végül szoros kapcsolatot kötöttek egymással. A férfi ebben az időszakban köteleződött el teljesen a vörösbundások mellett, s fejébe vette, hogy mindent szeretne megtenni azért, hogy rókákat mentsen – mondta a NOOL.hu-nak.

A férfi azt mondja, hogy fordulatos életében ők a csodák, és az célja, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy ember és róka békében élhet egymás mellett.

Azt szeretné elérni, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a rókáknak szerepük van az állatvilágban, és nem kell elpusztítani őket. Elmondta, hogy a rókák irtásában sajnos Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye különösképp érintett, s reméli, hogy a jövőben ez változhat. Ezért is hozta létre "Rókales" nevű Facebook és TikTok oldalát, melyeken rendszeresen publikál videókat a rókákról. 

Ember és róka békében élhet egymás mellett.Forrás: Facebook/Rókales

Bejegyzéseivel igyekszik rácáfolni arra a közhiedelemre, miszerint a rókák ravasz és rettegett lények, akik baromfikat öldösnek, valamint akár az emberre is veszélyesek. A közösségi oldalán egy felhívást is közzétett, miszerint ha bárhol Magyarország területén belül róka bejut egy baromfiudvarba, és ott kárt okoz, akkor ő személyesen megtéríti a kárt, feltéve, ha a rókát becsapdázzák, nem esik baja és élve megkapja az állatot.

Rémmel az élet

A nagyjából 1 éves "Balassagyarmati Rém" névre keresztelt vörösbundásról Norbert elárulta, hogy egy végtelenül játékos és simulékony állat. Rém szereti, ha Norbert a füle tövét vakargatja, és kiderült, hogy jelenlegi helyéről hamarosan átkerül a nagyobb kifutóra is.

"Nem szeretném őt megszelídíteni. Ő emberek között élt és szokott, nem szeretném, hogy baja legyen, épp ezért egy ideig még nem tervezem szabadon engedni, mert félek, hogy barátságossága a vadászok irányába is megnyilvánulna, s könnyen a vesztét okozná."  – mondta Norbert a NOOL-nak. 

. A "rókasuttogó" többnyire saját költségből valósította meg a menhelyet, hogy az tökéletes menedéket nyújthasson az odakerülő rókáknak. A balatonöszödi menhely jelenleg is épül és folyamatosan bővül. Norbert legnagyobb álma, hogy létrejöhessen hazánkban egy hivatalos, rókamentésért felelős menhely, egy rezervátum, ahol a beteg, vagy sérült rókák segítséget kaphatnak.

Kurunczi Norbert és rókái kalandjairól bővebben a NOOL oldalán olvashatsz. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek