Bekeményít Pest és Róma is - Belépődíjas látványosságok

Róma egyik legszebb történelmi helyszínét, a Pantheont egyelőre még ingyenesen lehet látogatni, de ez hamarosan megváltozik, ugyis belépőjegyes lesz a látogatása. A Die Presse című hírlap cikke szerint 5 euró lesz egy felnőtt belépőjegy. De ahogy a barcelonai Sagrada Familia templomba, úgy ide is be lehet majd menni térítésmentesen, mikor szentimést tartanak a falak között.

A római Pantheon varázslatos belsejeForrás: Szilas / Wikipedia

A Pantheonnak évente hétmillió látogatója van. Ezzel Róma egyik leglátogatottabb műemléke. Az eredetileg  i. e. 27-25-ben emelt, kilenc méter átmérőjű kör alakú nyílással rendelkező kupolájú épület folyamatos karbantartásra szorul; a most bejelentett belépődíjakból elsősorban ezeket a munkálatokat finanszírozzák majd. Illetve a hivatalos beléptetéssel jobban ellenőrizhetik a látogatókat.

Miután hivatalosan is kitudódott a fizetős beléptetés híre, a római egyházmegye jelezte, hogy a Pantheon egyetemes értékére és egyedülálló építészeti szerkezetére való tekintettel egyetért a belépőjegy bevezetésével.

Itthon is belépőjegyes lett az egyik látványosságunk

Már korábban is volt róla szó, hogy a Halászbástya felső kilátószintjének látogatásakor belépődíjat kell majd fizetni. De eddig nem került rá sor, egészen mostanáig. A felső kilátószint ugyanis március 16. óta belépődíjjal látogatható. 

Forrás: Giraffew/pixabay.com

A Budavári Önkormányzat honlapján olvasható, hogy a felső kilátószint naponta reggel 9 órától 19 óráig, a június 1. és szeptember 30. közötti időszakban 9 órától 21 óráig tart nyitva. Az alsó szint látogatása továbbra is ingyenes.

A tájékoztató szerint a teljes árú jegy ára 1200 Ft, az 50%-os, kedvezményes jegyé 600 Ft.

A 14 év alatti gyermekek és a diákigazolvánnyal rendelkező diákok, valamint Magyarország és az Európai Unió tagországainak nyugdíjas állampolgárai 50%-os kedvezményes belépőjegyet fizetnek. Az állami és nemzeti ünnepeken – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án – díjmentes a belépés.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek