Jön a tavasz! Így segíthetünk kedvenc madarainknak a kertben

Lassan látszik a tél vége, melegednek a nappalok, az eső illata is megváltozik, és a madarak is egyre boldogabban dalolásznak. És ez csak a városi kitavaszodás. A ketrekben ennél jóval több változás megy végbe. És aki idén is madárbarát kertet szeretne, az már most elkezdheti a felkészülést. 

Akár kiskertünk van, a belvárostól távolabb, akár gyümölcsösünk hazánkban legtermetesebb cinkefajával bárhol találkozhatunk, mert a széncinke nem válogatós a fészkelőhelyekben. Rendszerint harkályodúkban épít fészket, de rendkívül jól alkalmazkodik az ember teremtette mesterséges környezethez, és szinte bárhol, akár egy kint felejtett vázában is képes fészket építeni - írja a Köpönyeg.hu oldal legfrissebb cikke.

Forrás: unspalsh.com

Éppen ezért nem ritka, hogy fészke számára postaládát választ, aminek azért nem minden tulajdonos örül. Ha már elkészült a fészek, nincs mit tenni, nagyjából egy hónapig le kell mondani a postaládáról, és addig alternatív megoldást találni - erről pedig értesíteni a postást is, hiszen a bedobált levelek veszélyeztetnék a madarakat.

De a beköltözést el is lehet kerülni. Az egyik lehetőség, ha billenőajtós bedobóval ellátott postaládát szerzünk, mert ez nem olyan vonzó a madarak számára, a másik pedig, ha B típusú odukat helyezünk ki a láda környékén. Ezzel a lépéssel a madarak is a kertünk körül maradnak, és a leveleink is a helyükre érkeznek.

Kerüljünk beljebb

Ha nincs postaládaveszély, de madárbarátokat csábítanánk a kertbe, arra is van lehetőség. Tartsuk meg például az idősebb, kellően vastag törzsű fákat is, mert a szaporodás szempontjából ezek adják a legjobb helyeket a fészekrakáshoz. Amint már a cinkék esetében is írtuk, a harkályodúkba számos madárfaj szeret befészkelni, hogy biztonságban tudhassák tojásaikat. A magasság megóvja a fiókákat az éhes macskáktól és egyéb ragadozóktól. Ezt leginkább a nagyobb termetű madarak választják, valamint az odúköltők.

Forrás: unspalsh.com

Sűrű bokrok

A sűrű ágak nyújtják a legbiztonságosabb búvóhelyet. Nehéz belátni, könnyedén elrejtőzhetnek a madarak. A nagyobb állatok nehezen veszik észre őket, valamint alig tudják megközelíteni a rejtekhelyet. A tökéletes választás az örökzöld, mert ezek télen is szélvédettek, nyáron pedig a pintyek egyik kedvenc költőhelye.

Futónövény

A borostyán és a vadszőlő egyszerre nyújt az apró madarak számára fészkelő helyet és szolgál mindenki táplálékául. Az apró bogyók nem csak a madarak számára csalogatók, hanem a rovaroknak is, így dupla esélyük van madarainknak egy finom falatra. A futónövények előnye, hogy segítségével akár egészen az ablakig csábíthatja a kert kistestű, szárnyas lakóit.

Forrás: unspalsh.com

Kecskerágó és tűztövis

Melyik növénynek lesz ősszel és télen ehető termése? Ültesünk madárbirset, borostyánt, kecskerágót, tűztövist, juharféléket, borbolyát, egy- és kétbibés galagonyát vagy például a hamisciprust. Ezekről a növényekről szinte egész évben csemegézhetnek a madarak és nem lesz okuk elhagyni a kertünket.

Forrás: unspalsh.com

Itató

Az itatás egész évben szükséges. A legegyszerűbb megoldás, ha egy kis méretű, műanyag cserépalátétet használunk, de persze egy díszesebb, a kertbe jól illő itató is használható. Ha lehetséges, a vizet minden nap cseréljük a tálkában, télen pedig ne hideg, hanem langyos vízzel töltsük fel. Fontos, hogy az itató ne legyen túl mély, hogy biztonságos legyen a kisebb madarak számára is. 

Forrás: Fanny magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek