Bírságot is kaphat, aki ezeket a virágokat gyűjti a tavaszi erdőben

Ahogy melegszik az idő, úgy kap kedvet az ember egy jó kis erdei túrához. Ilyenkor nem nehéz elcsábulni, ha meglátunk egy szép virágot; ám van, amit tilos leszedni.

Reméljük lesz egy szép hosszú, melengető tavaszunk. Ebben az időben sokan indulunk erdei túrákra, hisz ilyenkor más illata van a földnek, a rövid záporoknak, de még a napsugarak is másként melengetik a bőrünket. A virágok pedig olyan hívogatón billegetik a fejüket.

A kép csak illusztráció, de nemsokára ilyen szépségek is nyílni fognakForrás: Sergey Shmidt / Unsplash

De ne feledjük, hogy a védett területeken egyetlen növényt sem szabad gyűjtenünk! Különösen igaz ez az önmagukban is védett fajokra. A tavaszi virágokat egyébként sem érdemes letépni, mert nagyon rövid idő alatt, legtöbbször már az erdőszélre érve elhervadnak.

Szigorúan büntetik a szabálysértőket

Több olyan virág van, melyek tavasszal nyílnak, és védettnek vagy fokozottan védettnek számítanak. Jelenleg 733 védett növényfajt tartanak számon, melyek közül 87 fokozott védettséget élvez. Ha leszakítjuk, a büntetés nem csak több százezer forint lehet, hanem akár három évig terjedő szabadságvesztés is.

Ha védett területen kirándulunk, arra is érdemes figyelni, hogy a nem védett fajokat se szabad gyűjteni – például a tavasz elején népszerű medvehagymát. Nem védett területen sem szedhetünk bármennyit: saját célra, nem védett fajokat 1-2 marékkal lehet csak gyűjteni.

Mik azok a védett természeti területek?

A nemzeti parkok egyes területei, valamint a Natura 2000 területek többsége ide tartozik hazánk területén, de aki biztosra akar menni, annak érdemes a turistatérképet alaposan áttanulmányozni, hiszen a többségén jelezni szokták a védett területeket. A védett területekről a nemzeti parkok ügyfélszolgálatán telefonon is lehet érdeklődni.

Forrás: Agroforum.hu

A turistautak mentén tábla szokta jelezni, ha védett területre érkezünk: ezek jelzik, hogy itt bizonyos szabályokat be kell tartanunk. Általában elmondható, hogy ezeken a területeken tilos letérni a kijelölt útvonalról, törekedni kell, hogy ne okozzunk változást, kárt a környezetben, és itt még a nem védett virágokból sem szedhetünk magunknak egy csokorra valót.

Mi az, amit sehol nem szedhetünk?

Hóvirág

Néhány évtizeddel ezelőtt még mindenki szedte tavasszal, ma már azonban tilos: védett növény, melynek eszmei értéke 10 000 Ft.

Dombi ibolya

Ez a másik virág, amit régen minden kiránduláskor gyűjtöttünk, és otthon vizespohárba raktuk, hogy illatozzon. Ma már védett növény, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Akármilyen csábító, ne szedjük le!Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kakasmandikó

Gyertyánosokban, tölgyesekben, bükkös erdőkben találkozhatunk vele. Gyönyörű virágai csábítóak lehetnek, de ne szedjük le: természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Magyar kökörcsin

Fokozottan védett ez az őshonos magyar növény, virágzása márciusban, áprilisban van. Százezer forintba is kerülhet tövenként, ha leszedjük.

Tavaszi hérics

Mezőkön, legelőkön találkozhatunk vele, ligetes tölgyesekben. Sárga virágai jól mutatnának egy csokorban, ám ne szedjük le: természetvédelmi értéke tövenként 5 000 Ft.

Forrás: Bors

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek