Récék, bíbicek, nyári ludak ezrei tanyáznak most a vízborította magyar pusztán

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Baksi-puszta a vonuló madarak rendkívül fontos állomása. Február eleje óta csaknem száz hektárt öntött el a víz a Baksi-pusztán a zsilipek szabályozásával, ennek köszönhetően a korábbi évekhez képest már most sokkal nagyobb a madármozgás.

Elárasztották a pusztát, megjelentek a madarakForrás: Puskás József/delmagyar.hu

Rengeteg nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, csörgő réce és bíbic érkezett a pusztára – írja a delmagyar.hu a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása alapján.
Tavasszal elsősorban partimadarak – főleg godák és cankók – alkotnak ott nagy csapatokat, míg ősszel a vadludak és a darvak a jellemzőek. Fészkelő- és táplálkozóhelyként is jelentős, a puszta rendszeres vendége többek között a gólyatöcs, a gulipán, a nagy goda és a cigányréce.

A Baksa-puszta fészkelő- és táplálkozóhelyként is jelentősForrás: Hraskó István/delmagyar.hu

A Baksi-pusztát teljes egészében lefedi a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet, így országos védettséget élvez és a Natura 2000 hatálya alá is tartozik. Egy része a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, azaz a vonuló madarak fontos állomása. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek