Fáradhatatlan, pajkos vidrákat fotóztak! Ilyet ritkán látni a Balatonon fényes nappal

A vízparti fák gyökerei között, nádasokban élő, karcsú és áramvonalas testalkatú, kitűnően úszó és hazánkban őshonos vidra mindig is az állatbarátok egyik kedvenc emlőse volt. 2020-ban pedig elnyerte az Év Emlőse díjat is. A napokban pedig olyan remek fotók készültek két egyedről, amilyenekre senki nem számított, főleg nem a Balaton befagyott vizén. Nézzétek csak?!

A fotókat egy kedves olvasó, Pétery Adrienne küldte el a Lakaskultura.hu online oldalára, és így már bizonyítottá vált, hogy legnagyobb tavunk élővilága gazdagabb, mint gondolnánk, és "nyáron zsúfolt strandokkal körbevett Balatonnál is élhetnek vidrák."

"Boldoggá tett a találkozás, különleges élmény volt."Forrás: Pétery Adrienne

A budapesti fotós a téli Balatonnál kirándult a hétvégén, ott sikerült lefotózni a hancúrozó vidrapárt, amint ki-be ugráltak a befagyott tó vizén található lékekben. 

"Már épp elindultunk volna hazafelé, amikor azt mondtam a férjemnek, hogy álljunk meg valahol a parton. Gondoltam, kiszállok még a kocsiból, gyönyörködöm kicsit a téli Balaton látványában. Téli színek, télillat, nyugalom és dermesztő hideg volt. Egyszer csak mozgást észleltem a jégen és láttam, hogy vidrák. A fényképezőgépet mindig magamnál hordom, így temérdek fotót készíthettem" - mesélte az élményt a szerencsés fotós. 

A férjnek sem volt egy sürgető szava sem. Miért is lett volna, hiszen ilyen, természetfilmbe illő pillanat nem sok adatik meg az embernek. Ahogy Adrienne elmondta, alig mert hinni a szemének, mikor az említett neszezés irányába fordult. Egy vidra készült beugrani a vízbe a tó jegéről. Aztán kiderült, hogy nem is egy, hanem két vidra volt ott. Otthonosan viselkedtek, önfeledten fickándoztak a vízben, fáradhatatlanul merültek alá és bukkantak fel megint a tó befagyott felszínén.

1995-ben országos mozgalom indult a vidrák megmentéséreForrás: Pétery Adrienne

A vidra egyébként a vízpart közvetlen közelében, maga ásta kotorékokban, vízparti fák gyökerei között vagy nádasokban él. Táplálékát is a vízből nyeri: a kisebb halakat úszás közben kapja el, de zsákmányul ejt kagylókat, vízi rovarokat, lárvákat és rákokat egyaránt.

Ez a széles körben ismert és népszerű emlős Magyarországon szinte minden olyan élőhelyen előfordul, ahol alkalmas búvó- és szaporodó helyet talál magának. A kirándulók természetes élőhelyeiken mégis ritkán találkozhatnak velük, mert többnyire éjszakai életet élnek, a nappalokat pedig a vackukban pihenve töltik. Ezért is annyira különlegesek ezek a mostani képek, amikből még többet találtok a Lakáskultúra Online oldalon.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek