Dühöngő magyar bika és egy hatalmas medve mérkőzik meg Brüsszelben

Milyen az, ha egy hatalmas bika és egy robosztus medve összecsapnak? A monumentális alkotások már bevették Belgium fővárosát!

Magyar alkotások, többek között egy hatalmas dühöngő bika és egy medveszobor is készült a Sculptura #1 névre hallgató kortárs beltéri kiállításra Brüsszelben – olvasható a Lakáskultúra oldalán.

Szőke Gábor Miklós Összeütközés című alkotásaival BrüsszelbenForrás: Facebook/Gábor Miklós Szőke

A február 10-én megnyílt nemzetközi rangú művészeti esemény a térség létező legnagyobb beltéri kiállítása, ahol szobrászok és installációs művészek vonultatják fel legjobban sikerült monumentális műveiket. A kiállításon 5 hétre helyet kapnak Szőke Gábor Miklós robosztus, acélból készült szobrai is.

A hatalmas bikaszobrot egy platós teherautóra kellett emelni, csak így tudták megoldani a szállítását, Brüsszelben pedig több emberre is szükség volt, hogy levezessék a kamionról.

Ha közelebbről megnézzük, látszik, hogy a szobrok nem nagyobb alkotóelemekből állnak, hanem egészen kicsi fémrudakból, feltehetően acélból készültek.

Szőke Gábor Miklós műveit általában a barokk pompa és az iparosság szigorú funkcionalitása jellemzi, az anatómiai formákat elemi egységekre bontja, majd ezeket az elemeket ipari rekonstrukcióval újraértelmezi.

A két szoboregyüttes az "Összeütközés" nevet kapta. A művészt többek között a saját életéből merít ihletet, de érdekli az ember és állat közötti kapcsolat, és a kulturális vonatkozások is. Alkotásaiban főként dinamikus állatokat örökít meg sajátos stílusban, melyek egytől egyig Csepelen készülnek, a volt Weiss Manfréd Acél- és Fémművek területén. Legutóbb mi is beszámoltunk róla, hogy az égbe szökellő aranyszínű Csodaszarvas szobra az egykori Postapalota kertjében kapott helyet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek