Két év után újranyit a hollókői vár

Újra megnyílik a felújítás miatt csaknem két éve bezárt hollókői vár június 4-én, vasárnap. A megnyitóval együtt vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: MTI/Komka Péter

És hogy mit láthatunk a vár falai között? Például egy panoptikumot, ami a 13. századi vár ura és családja életének egy-egy vendégváró jelenetét mutatja be. Egy 13. századi lakószobát megidéző helyiséget, amelynek berendezését és faragott bútorait a Képes krónika illusztrációi alapján rekonstruálták.

A falak között megelevendedik még egy 1200-as évekből való vendéglőterem, egy konyha és egy fürdőház másolata is. A vitrinekben pedig a 11. századtól a 16. századig láthatunk kézifegyvereket és a hadviselés eszközeit

Forrás: MTI/Komka Péter

A vár minden nap 10 órától 17:30-ig várja a látogatókat, de a jegyárakról egyelőre nem találtunk információt a honlapon.

Forrás: MTI/Komka Péter

Az ófaluban megrendezett ünnepi programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell teljesíteni. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek