Megérkeztek a pusztákra a nálunk telelő ragadozó vendégeink

Megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park pusztai tájaira azok a ragadozó madarak, amelyek a Kárpát-medencében nem költenek ugyan, de a telet rendszeresen nálunk töltik. A hideg évszakban az északról érkező egyedekkel jelentősen megnő a rétisasok száma. Így van ez az idén is, Biharugra környékén jelenleg mintegy 25 példány tartózkodik. A rétisasok telente olyan helyeken is megjelennek, ahol az év más szakában nem láthatjuk őket.

Réti sasok is érkeztek, reszkethetnek az apró rágcsálókForrás: Szél Antal István/kmnp.hu

Leggyakoribb téli ragadozó vendégünk a kékes rétihéja. Az egyik klasszikus Kis-sárréti éjszakázóhelyen a napokban 15 példányt számoltak a park munkatársai, írják egy közleményben. Nem sokkal utánuk megjelentek a gatyás ölyvek és a kis sólymok is. Ezeknek a fajoknak a legfontosabb táplálékát a különböző rágcsálók, elsősorban a mezei pockok alkotják, így a pocokállomány nagysága jelentősen befolyásolja az itt telelő madarak létszámát.

Így fest a kékes rétihéja (circus cyaneus)Forrás: Copyright (c) 2018 WildlifeWorld/Shutterstock

A hideg évszakban időnként vándorsólymok is megjelennek a dél-alföldi tájakon. Ez a faj már költőként is jelen van Magyarországon, de a Körös-Maros Nemzeti Parkban sikeres fészkelését még nem sikerült regisztrálni. Telente a Biharugrai-halastavak környékén rendszeresen megfigyelhető néhány vándorsólyom, az elmúlt napokban két példány került szem elé. Egy-egy vörös kánya és szirti sas is telel nemzeti parkban, Biharugra térségében pedig idén is megjelent a rendszeresen itt telelő fekete sas.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek