Citromsárga madarak csapatai színesítik a tájat a Maros menti erdőkben

Citromsármányok látványos csapatai tartózkodnak a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-árterében. Hangjuk és színes tollazatuk egyaránt magára vonja a figyelmünket. A hideg évszakban 20-50 példányos csapatokban járják az erdőt, élelem után kutatva – írja weboldalán a kmnp.hu.

Feltűnő jelenség a citromsármányForrás: Molnár Géza/kmnp.hu

A citromsármány a leggyakoribb sármányféle Magyarországon. Impozáns megjelenésű, a verébnél valamivel nagyobb, védett énekesmadár. Főleg a hímek nagyon szépek, hasuk és fejük citromságra, innen kapták a nevüket is. Amikor népesebb csapat telepszik egy fára, távolabbról úgy tűnhet, mintha az ágakon fennmaradtak volna az ősszel megsárgult, színes levelek.

Védett énekesmadárForrás: Molnár Géza/kmnp.hu

A nem túl zárt, ligeterdő jellegű élőhelyeket kedveli, így a Maros-ártér ideális számára. Nyáron költőfajként is szép számban jelen van.

A fészkelő állomány télen is itt marad, északról pedig további népes csapatok érkeznek ide telelni.

Vékony, csipogó hangon kommunikálnak egymással, erről a jellegzetes hangról jól felismerhetők. Citromsármányokkal meglehetősen ritkán találkozhatunk a madáretetőkön, ugyanis inkább a külterületi ligetes erdőket kedvelik. Évente általában két fészekaljat nevelnek fel, s fiókáikat főként rovartáplálékkal etetik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek