A mindig látványos Fehér-tavat nemsokára biciklivel is elérhetjük

Európai uniós forrásból öt kilométer hosszan kerékpárút épül Békés vármegyében Orosháza és Kardoskút között. A remények szerint másfél éven belül el is készül a térségben már 15 éve várt beruházás.

Körös-Maros Nemzeti Park, Fehér-tóForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A bicikliútnak köszönhetően biztonságosabbá és könnyebbé válik az orosházi szolgáltatószektorban lévő munkahelyek, továbbá a Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti Fehér-tó körüli részének elérhetősége. Ami turisztikai szempontból is fontos lépés lenne, mert a Fehér-tó minden évszakban tartogat meglepetéseket a túrázóknak, természetbarátoknak.

A mintegy 80 hektár kiterjedésű szikes tó az ősi Maros medréből alakult ki, és a hajdani Vásárhelyi-pusztából megmaradt szikes gyep öleli körül. Ez a Dél-Alföld egyik legnagyobb, természetes állapotában fennmaradt szikes tava. Hogy a körülötte lévő ősi puszta természetes állapotát fenn tudják tartani, birkával és szarvasmarhával legeltetik le a füvet.

Érdekesség, hogy a szegedi Fehér-tó már csak nevében őrzi a szikes tavak jellegzetességét, a kardoskútin azonban még ma is megfigyelhetjük a kiszáradt tómeder sókiválásait - olvasható a www.feher-to.hu oldalon.

A Fehér-tó sóballái 2022 szeptemberébenForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A Travelo.hu legutóbb akkor írt a tóról, mikor 2022 szeptemberében a csapadék kis tócsákat hozott létre a kiszáradt tómederben, mozaikszerűen tagolva a tófelületet egy részét, miközben a szárazságot és a sót is kiválóan tűrő sóballák egyre nagyobbra nőttek és zöldről vörös színűre váltottak. A hónap közepére szinte teljesen vörössé vált a tómeder.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek