A tó, amibe egy teljes nászmenet belefulladt, ökröstől, kocsistól

A Hétöles-tavat Szaporca határában találjuk, mely a Dráva közelében, az Ormánságban fekszik,  Pécstől úgy 40 kilométerre. A 220 fős település kincsként vigyáz a tóra, melynek nem csak a szépsége, de a vele kapcsolatos legendás is mesés természeti látnivalóvá teszik.

Forrás: Szaporca Községi Önkormányzat / Facebook.com

Az egyik legenda így is kezdődhetne: "Hol volt, hol nem volt, réges-régen egy kis tavacskába fulladt egy teljes nászmenet ökröstől, kocsistól." Egy másik rege szerint a Hétöles-tó azér nem fog soha, de soha kiszáradni, mert egy hajdani pásztorkút van a közepén. 

Az idősebb generáció szerint a tó úgy keletkezett, hogy a régi legelőt a kúttal együtt a Dráva vize elárasztotta, majda a visszamaradt tavacskát a kút tovább táplálta. A nevét pedig pont a méretéről kapta, ugyanis az alig több mint fél hektár vízfelületű tó, mindenhogy mérve hét öl széles és mély volt.

Forrás: Szaporca Községi Önkormányzat / Facebook.com

A Hétöles-tó a Cún-szaporcai holtág rendszer északi maradványa. A vízen lévő színpadot nádas és néhány idős fa foglalja keretbe. A piciny tó és partja egyébként a Bőköz Fesztivál helyszíne, illetve nem messze áll tóle az Ős-Dráva Látogatóközpont.

Forrás: Csodalatosmagyarorszag.hu; Szaporca/Facebook.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek