Faültetéssel áll ki a klímavédelem mellett a Budapest Airport

Ötszáz darab fát ültettek el a Budapest Airport munkatársai az erdők és a vadvilág védelméért dolgozó Erdőmentők szervezettel közösen novemberben, a Börzsönyben. 

Forrás: Nature_Design / 20 images/Pixabay

Az önkéntesek a szakértők segítségével a törökmezői erdő egy eddig üres területén ültették el a kocsánytalan tölgy, csertölgy és vadgyümölcsfa csemetéket. A program célja a klímavédelem: a később beerdősült terület védelmet nyújt a klímaváltozás következtében egyre fogyatkozó és romló minőségű talaj számára. A facsemetéknek az Erdőmentők első éves gondozást biztosítanak, amelynek köszönhetően azok megmaradási aránya 90% feletti. Az akció a szervezet segítségével többezer fa elültetésével folytatódik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, derül ki a vállalat közleményéből.

A Budapest Airport faültetési akciója a BörzsönybenForrás: Budapest Airport

A fenntartható erdőgazdálkodás és a tudatos faültetés ugyanakkor nemcsak lokális feladat, ezért a Budapest Airport a Treedom nevű szervezettel közösen nemzetközi szinten is folytatja ezt a tevékenységet: a vállalat az együttműködés keretében a világ különböző pontjain, a távolból 500 db fát ültet, amelyek egyedi kód segítségével elajándékozhatók, és az agrár-erdészeti projekt, amelybe azok tartoznak, online platformon nyomon követhető. Az „örökbefogadás" lehetőségével a Budapest Airport a partnereit is ösztönözni kívánja a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatos gondolkodásra. A program (BUD Forest néven) ezen a weboldalon érhető el.

A Budapest Airport a faültetésen túl is támogatja a természeti értékek védelmét: a repülőtér-üzemeltető 2022-ben 10 millió forinttal támogatta a Rákosmentén található Merzse-mocsár megmentését, amely a rendkívüli időjárási körülmények és a vízhiány miatt a nyár folyamán kiszáradt. A mocsárban több védett növény, a hússzínű ujjaskosbor, a mocsári kosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág mellett orchideafajok is fellelhetők, a természetvédelmi terület többek között pettyes és tarajos gőték, mocsári teknősök, őzek, rókák és borzok élőhelye, de itt költ a barna rétihéja is. A mocsárhoz kapcsolódó tanösvény felújításának és karbantartásának támogatása fontos szerepet kap a Budapest Airport környezetvédelmi stratégiájában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek