Szenzációs leletet találtak egy bükki bányában

Több, mint 100 síros 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei az ősz folyamán a bükkábrányi lignitbánya területén. A nagyjából 2 hektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt.

Forrás: hermuz.hu

A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében. Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból. Mind a rézkori sírok, mind a bronzkoriak kisebb csoportokban jelentkeztek a lelőhely különböző részein. Leginkább edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat. A római császárkor időszakából egy magányos szarmata férfi sír került elő, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel

Forrás: hermuz.hu

A terület közepén, egy nagyobb részen, 11. századi temetőt tártak fel, több mint 100 sírral. Az eltemetettek nagy része nő, illetve gyermek. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. Feltételezhetően egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni. A Herman Ottó Múzeum munkatársai már nem egyszer találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek – írja weboldalán a Herman Ottó Múzeum. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek