Videó: Gigantikus porördög bukkant fel Bükkábrányban

Látványos és méretes porördög kavargott idehaza, ami több mint 100 méteres magasságig nyújtózkodott. A jelenség a Mátrai Erőmű Bükkábrányi Bányájában volt látható. Ott elég laza a talaj, így a kavargó légtömeg a port felkapva igencsak félelmetes látványt nyújtott, íme!

Kisebb porördögökkel idehaza már szinte mindenki találkozhatott, mert a nyári időszakban kicsit sem meglepő jelenség. Ebben a bányában pedig a körülmények ideálisak voltak ahhoz, hogy nagyobb legyen a szokásosnál.

A porördögök és a tornádók ugyan mutatnak hasonlóságokat, de messze nem azonos a kettő. Mindkét jelenség kialakulása függőlegesen áramló és forgó mozgást végző légtömeghez kötődik, de itt ki is merül a párhuzam. Markáns különbség, hogy a tornádók viharban születnek, míg a porördögök létrejöttét napsütés és meleg kíséri.

Egy porördög akár 1 km-es magasságig is elérhet, 10 méter széles is lehet, és 200 km/h-ás sebességet is produkálhat a forgása.

Ugyanakkor idehaza jellemzően rövid életűek, és érdekes módon forgásukra nincsen hatással a Coriolis-erő, vagyis jobbra és balra is foroghatnak – írja a koponyeg.hu.

(Címlapkép: illusztráció - Ken Griffiths/Shutterstock)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek