Ismét különleges eszközökkel szüretelik az óriástobozokat Badacsonyörsön

A Folly Arborétum és Borászat idén is megrendezi hagyományos tobozszüretét november 19-én, szombaton. Az eseményen Folly Réka, az Arborétum vezetőjének vigyázó tekintete mellett ezúttal a cédrusokat és ciprusokat szüretelik, vagyis ezekről a fákról gyűjtik be a tobozokat magfogás céljából.

A Folly Arborétum óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri) szüretelt tobozForrás: Folly Arobrétum

A tobozok szüretelése minden évben sokakat vonz. Mivel a fák magasak, a tobozok pedig a legfelsőbb szinteken, az ágak végén nőnek, speciális eszközökkel, illetve alpintechnikával kell szüretelni őket. De saját szemünkkel láttuk, hogy egy-kettő hatalmas toboz így is ott marad a fák ágainak legvégén, és akár egy évet is vár arra, hogy leszedjék.

A tobozok szedéséhez kapcsolódóan kiegészítő programokat is szervez az arborétum. A tobozszüret napján a kert tobozait és terméseit közelről is meg lehet majd nézni, emellett a Folly munkatársai vezetett kerti sétákat tartanak, ahol a kert létrejöttéről, fáinak történetéről mesélnek – olvasható a Folly közleményében.

Séta fent az arborétum kilátójánálForrás: Travelo.hu / Fillinger

Ezen a napon a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, atlaszcédrus és ciprus tobozok közül választhatnak majd. A csak erre a napra meghirdetett pecsétgyűjtésben résztvevő vendégek ajándék ciprusmagoncokat vihetnek haza. Ha a szombati napon rosszra fordulna az idő, a tobozszüret pótnapja december 3. lesz. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek