Múltidéző fotós utazás az 56-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából

A 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye minden tekintetben az 1956-os forradalom volt, mely Magyarország népének a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcában csúcsosodott ki.

A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én.

A Szent Gellért rakpart; a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola hallgatói vonulnak a Bem József tér felé 1956. október 23--án. Háttérben a Szabadság híd.Forrás: Fortepan / Horváth János és családja

Abban az évben az egyik legnagyobb sláger Hollós Ilona, Ahogy lesz, úgy lesz című dala volt. Az egyetemista ifjúság és a hozzájuk csatlakozó tömeg október 23-án azonban azt mondta, hogy ez így nem mehet tovább; ne legyen akárhogy!

Amint a képeken is látható fegyvertelen tömegek, Műegyetemisták vonultak a Bem rakparton a Bem József tér felé. De a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében a tüntetés még aznap éjjel fegyveres felkeléssé alakult. 

Bem József tér; Tüntetés 1956. október 23-án a Bem szobornál. Háttérben az egykori Radetzky laktanya.Forrás: Fortepan / Faragó György

Ez a lépés végül a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett.

Kossuth Lajos tér; A Parlament erkélyén. 1956. október 23-án Nagy Imre miniszterelnök beszél a forradalmi tömeghez, jobbra Erdei Ferenc miniszterelnök-helyettes.Forrás: Fortepan/Album023 - Franz Fink

Az új kormány már november első napjaiban megkezdte a tárgyalásokat szovjet csapatok teljes kivonásáról, de szovjet politikai vezetés a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát.

Forrás: Fortepan / Horváth József

A helyzet pedig neki kedvezett miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak segítséget a magyar kormánynak.

Forrás: Fortepan / Horváth József

Hazánk ellen november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak, és az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

Bem rakpart; Megemlékezés az 1956-os forradalomról 1990. október 23-án.Forrás: Fortepan / Vészi Ágnes

Azóta minden év október 23-án azokra a bátor egyetemistákra, fellépni merő nőkre és férfiakra emlékezünk, akik elindították számunkra a változást. 

Fényfestés a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén 2022-benForrás: MTI/Kovács Tamás

Emlékezünk rájuk, amikor fényfestéssel feldíszítjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium épület homlokzatát, megemlékeztést tartunk a Bem téren, és becsatlakozunk a hagyományos fáklyás emlékmenetbe a Szent Gellért rakparton. 

Hagyományos fáklyás emlékmenet halad a Szent Gellért rakparton október 22-énForrás: MTI/Kovács Tamás

De emlékzehtünk rájuk úgy is, ha kilátogatunk az október 21-én átadott, teljesen megújult Széna téri emlékparkba, vagy éppen a Szentendrei Skanzenbe, ahol még a mai nap is tart az '56 falu című nemzeti ünnepi hétvége, ahol autentikus környezetben elevenednek meg az '56-os forradalom időszakának falusi mindennapjai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek