A rendetlenségnek vége! Elkészült a Széna téri emlékpark

Már nagyon ideje volt, hogy a Mammut Bevásárlóközponttal szembeni, központi és történelmi térnek számító park újra életre keljen, mivel eddig a helyszínen érezhető és tapintható rendetlenség uralkodott, sokan még egy gyors séta alkalmával sem szerettek keresztül menni rajta, inkább megkerülték.

Forrás: Őrsi Gergely polgármester / Facebook.com

A II. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint most azonban a lehető legnagyobb zöldfelületet alakították ki rajta, illetve jelezték a főbb gyalogos és kerékpáros közlekedési irányokat, megoldották az akadálymentesítést, valamint új kerékpártárolókat, közvilágítási és térfigyelő rendszert alakítottak ki rajta, sőt még a köztéri wifi is elérhető.

Új elemként pedig megjelent egy városfalat idéző installáció, vízjáték, több utcabútor és esztétikusabbá váltak a metró szellőzők is. A vízjáték 10 óra 23 perctől 11 óra 4 percig és 19:56-tól 13 percen át nemzeti színekben világít.

A Széna téri emlékpark két szobornak ad otthont: Szenes Hanna szobrának, amely Fáskerti Zsófia alkotása, és az Ötvenhatos emlékműnek, amelyet a hatdé művészcsoport készített. A téren három kronoszkóp is helyet kapott, amelyek segítségével a tér adott pontjairól vissza lehet tekinteni az időben, és a Fortepan fotói által látható, hogyan mutatott a tér az 1930-as években, az 1945-ös ostrom idején és 1956-ban, a forradalom napjaiban.

Szenes Hanna, magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős szobra a térenForrás: Őrsi Gergely polgármester / Facebook.com

Az emlékek útvesztőjét négy vers alkotja, Bereményi Géza: Széna tér; Térey János: A városi hadviselés gyakorlata; Márai Sándor: Mennyből az angyal és Szenes Hanna: Meghalni című műveinek szövege egyedi kivitelezésű térkőburkolaton jelennek meg.

Kronoszkóp a Fortepan képeivelForrás: Őrsi Gergely polgármester / Facebook.com

A megújult Széna térre 68 fát ültettek, és a kivitelezés során fellelt régi Szent János kórház régészeti maradványait a helyszínen állítják ki Dévényi Tamás építész koncepciója alapján - írta az MTI az önkormányzat közleménye szerint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek