Különleges, ázsiai vendég tűnt fel a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park kollégáinak egy különleges ornitológiai élményben volt részük nemrég. Ritka vándorokat figyelhettek meg a park vizes élőhelyein az elmúlt hetekben. Az októberi vonulásuk csúcsán a Kárpát-medencébe özönlő bíbicekkel (Vanellus vanellus) most olyan közép-és nyugat ázsiai sztyeppékről származó rokon fajok is érkeztek, mint például a fekete fejmintázatáról és fekete-fehér-barna szárnymintázatáról felismerhető lilebíbic (Vanellus gregarius) - olvasható a hnp.hu oldalán.

Forrás: Szilagyi Attila - Természetvédelmi Őrszolgálat / hnp.hu

A lilebíbic egy partimadár-faj, mely főként a közép-ázsiai sztyeppék fészkelő faja. A telet Afrikában, illetve Indiában tölti, de alkalmanként Európa keleti országain is átutazik, így jut el néha hazánkba is. De látogatásuk száma nem túl sűrű.

A közelmúltban azonban a nemzeti park több pontján is kerültek elő példányai. Először október 7-én figyeltek meg egy példányt Hortobágyon, a Csécsi-halastavak egyik csapolásán. Múlt héten a Kenderes melletti Telekhalmi-halastavakon, később a Berettyóújfalu melletti Andaházi-élőhely rekonstrukción bukkant fel kettő, illetve egy példány, szintén bíbicek társaságában.

Forrás: Szilagyi Attila - Természetvédelmi Őrszolgálat / hnp.hu

Felbukkanása azért nagy öröm, mert a lilebíbic egy kritikusan veszélyeztetett madárfaj, világállománya 11 200 példány körül mozog. Veszélyeztetettsége hátterében fészkelő- és táplálkozóhelyeinek folyamatos és drasztikus csökkenése, a vonuló- és telelőterületein található vizes élőhelyek leromlása és az illegális vadászat áll. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint - írták az oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek