Már május óta Heves megye környékén él egy medve

Mi éppen egy hete számoltunk be róla, hogy a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület egyik kamerája barna medvét fotózott a Bükk nyugati peremén. 

Ha medvével találkoznánk, ne nézzünk a úszemébe, mert az agresszivitást válthat ki belőle - illusztrációForrás: Ellen26/Pixabay

Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense szerint egy medve már május óta biztosan hazánkban tartózkodik. "Az utolsó kameracsapdás felvétel szerint Felsőtárkánytól északra található erdei utakon láttuk, de ez már több mint egy hónapja volt" – mesélte a heol.hu-nak.

Szerinte meglepő, hogy még itt tartózkodik az állat, amely hazánkban őshonos, de csak látogatóba jár, nem él és nem szaporodik nálunk. A medve általában Szlovákiából jöhet. Ennek több oka lehet, megzavarja például a vadászat, az erdőgazdálkodás, közrejátszhat esetleg élelemhiány, vagy egy hím miatt vonul el. Ugyanis az anya medve két-három évig, míg bocsai vannak, nem képes szaporodni, így emiatt keres nyugalmas helyet a kölykeivel – magyarázta. 

"Ezért fontos számunkra minden kameracsapdás felvétel, mert ha kimennénk a medvét keresni az erdőbe, nemigen bukkannánk rá" – tette hozzá. A medvével való találkozáskor követendő viselkedési szabályok részletesen is olvashatók a BNPI honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek