Nem csak a vörös az ősz színe: lila tengerré változott a rónaság

Az őszi esők hatására gyönyörű, lila színbe öltöztek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi puszták. Nagy tömegben nyílik a magyar sóvirág és az őszi csillagvirág.

Az esők hatására intenzív virágzásba kezdet a magyar sóvirágForrás: Balla Tihamér/kmnp.hu

Sokan talán azt gondolják, hogy az alföldi puszták egyhangúak, unalmasak. Ez azonban távolról sem így van. A puszták színváltozásainak ugyanis nagyon érdekes dinamikája van. Tavasszal, ha kedvező az időjárás és szépen sarjad a fű, akkor egyértelműen a zöld szín uralja a tájat.

Nyáron kisülnek a gyepek, ekkor a sárga szín lép előtérbe. Végül a nyár végi, kora őszi esők hatására tömegesen jelenik meg a sóvirág és a csillagvirág, ami hullámzó, lila tengerré változtatja a rónaságot.

Mivel a hosszú, aszályos időszak után augusztus végén a Csanádi pusztákra is megérkeztek az esők, így a magyar (sziki) sóvirág is intenzív virágzásba kezdett. Jellemzően a régi folyómedrek, erek mentén vannak a legsűrűbb állományai. Érdemes most egy kirándulást tenni, felmenni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai megfigyelőtornyába, ahonnan csodás kilátás nyílik a tájra.

CsillagvirágForrás: Balla Tihamér/kmnp.hu

Egy másik, szintén lila színű virág, a védett őszi csillagvirág is mostanában virágzik. Ez a növény alacsonyabb és a virágzata is kisebb, mint a sóvirágé. A jácintfélékhez tartozó növény 5-15 cm magas, a Dél-Tiszántúlon az ürmös szikes pusztákon fordul elő, néhol igen nagy tömegben.

A virágzata augusztus végétől nyílik a keskeny, szálas leveleinek megjelenése előtt. A Csanádi pusztákon több területen vannak jelentős állományai, illetve nagyobb mennyiségben megtalálható a Maros-ártér közelében is, írja a nemzeti park honlapja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek