Ritka, tekeredő, csavarodó növényre leltek Tiszakürt határában

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán a Természetvédelmi Őrszolgálattól Orcsik Tibor számolt be arról, hogy egy ritka növényfaj, a tekert csűdfű (Astragalus contortuplicatus) új élőhelyről, Tiszakürt határából került elő. 

Új helyen bukkant fel a tekert csűdfűForrás: Orcsik Tibor/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

A faj a folyó menti, a még záródott növényzettől mentes fövenyeken, nyílt homok és iszapfelszíneken fordul elő. A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet területén jelenleg két helyről ismert, a tiszakürti élőhelyen kívül még Rákócziújfalu közelében van egy hasonlóan kis állomány. A tekert csűdfű hazánkban védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000  forint.

Pár évvel ezelőtt a Magyar Természettudományi Múzeum cikkezett arról, hogy magyar kutatók munkájának köszönhetően a tekert csűdfű gyűjteményben őrzött, 130 éves magvaiból életképes egyedek fejlődtek ki. Ezzel új adatok kerültek fel a magvak hosszú távú életképességének rekordlistájára.

A tekert csűdfű hazánkban védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 forint.Forrás: Orcsik Tibor/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

A 130 éves rekorder és más régi gyűjteményi példányok vizsgálata rávilágít arra, hogyan lehet a gyűjtés (néhány példány pusztulása árán) konzervációbiológiai jelentőségű. Az életképes magvaknak köszönhetően lehetőség nyílik a természetben már régen kipusztult állományok ex situ megőrzésére (pl. botanikus kerti gyűjteményben), vagy akár a közeli hasonló élőhelyre való visszatelepítésére. Így hordozza a rekorder és a többi régi gyűjteményi példány által „elnyert" tudományos örökkévalóság a feltámadás lehetőségét. Nem mellékesen az eltűnt, de jól dokumentált populációk genetikailag is vizsgálhatók, így a faj kárpát-medencei története – elterjedése, visszaszorulása és ennek irányai – pontosabban feltárható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek