Figyelem! Mérgező növény terjed országszerte

Egyre gyakrabban találkozhatunk Zalában és a Balaton-felvidéken a júniustól augusztusig virágzó idegenhonos, inváziós közönséges selyemkóróval, mely az ország egyes részein hatalmas területeken terjedt el. A növény minden része mérgező!

Közönséges selyemkóróForrás: 2007 Derek Ramsey (Ram-Man)/Wikipedia

A selyemkóró fehér színű, mérgező tejnedvet tartalmaz, mely hasmenést, nehézlégzést, görcsöket, illetve egyensúlyzavart okozhat, illetve bőrre kerülve gyakran allergiás reakciókat vált ki.

A közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) Észak-Amerikában őshonos növény. Hazánkban terjedése a különösen laza talajú, bolygatott élőhelyeken – a száraz nyílt homoki gyepektől a nedves árterekig – intenzív, újabban viszont a löszös, kötöttebb talajokon is szembetűnő. A természetközeli és a művelt területekre egyaránt veszélyt jelent. 

Az agresszívan terjedő inváziós faj sikeressége a vízszintes (akár 2-3 m-es mélységbe lenyúló), gyorsan fejlődő gyökereiben rejlik.

Akár egy darabka gyökérből is képes új növény fejlődni. A különálló egyedeknek látszó hajtásai valójában klónok, melyeket a föld alatt tarackszerű gyökerek kötnek össze. A szél segítségével is hatékonyan terjed, melyhez az emberi tevékenység is hozzájárulhat. Íme, egy korábban készült kisfilm, amelyből jobban megismerhetjük, felismerhetjük a selyemkórót!

Kiváló nektártermelő képessége miatt a méhészek körében közkedvelt, ugyanakkor a faj jelenléte természetvédelmi szempontból nem kívánatos, jelentős károkat okoz mind a gazdálkodóknak, mind a természetvédelemnek. Megjelenésével átalakítja az élőhelyet, gazdasági kárt is okoz – pl. a gyepek elözönlésével rontja a széna és a legelhető takarmány minőségét, jelenléte pedig hosszú ideig akadályozza az élőhely regenerálódását – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek