Megdöbbentő képek: Közelíti a valaha mért legalacsonyabb szintet a Velencei-tó vízállása

A tartós hőség miatt a Velencei-tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél – adta hírül az MTI.

A Velencei-tó GárdonynálForrás: MTI/Vasvári Tamás

Az MTI fotósa, Vasvári Tamás megrázó képeket készített a tó jelenlegi állapotáról. A vízszint további csökkenése odáig fajulhat, hogy felborul a tó ökoszisztémája, az pedig már visszafordíthatatlan károkkal járhat.

A Portfolio cikkéből kiderült, hogy bár a vízminőség tökéletes lenne, azonban a vízszint annyira alacsony, hogy a strandolóknak 150 métert kell begyalogolni ha hűsölni szeretnének a vízben. De igazából a látvány az ami szomorú és kiábrándító.

Az elmúlt évszázadokban már többször is kiszáradt a tó, az átlagos vízmélység 140 centiméter, most viszont már több mint 70 centiméter hiányzik a tóból. A legalacsonyabb vízállást több mint 70 éve mérték, akkor 63 centiméter volt a tó vize az agárdi mérő szerint, ugyanez a vízállás ma 64 centiméter.

Egész egyszerűen szomorú látványForrás: MTI/Vasvári Tamás

A napokban pedig megdőlhet a negatív rekord, ugyanis ebben a nagy hőségben akár naponta egy centi is elpárologhat a tó vizéből. A legnagyobb probléma, hogy most nincs honnan pótolni a vizet, és ha tovább csökken a Velencei-tó vízszintje az a tó ökoszisztémáját is felboríthatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek