Nyári programlehetőségek Somogyban, a Balaton sekély vizein túl!

Mit találunk Somogyban? Többek között csillagoségbolt-parkot, remek erdei túraútvonalakat és csodás panorámát hazánk legmagasabb fa szerkezetű kilátójáról.

Akit érdekelnek a természet csodái, a somogyi erdők rejtelmei, nekik javasoljuk, hogy mindenképp keressék fel a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkot, ahol nappali és éjszakai túrákon, valamint a csillagvizsgáló épületében látható meteorit és természeti kiállításon, planetáriumi filmvetítéseken ismerkedhetnek a csillagos égbolt és a zselici rengeteg csodáival.

A Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkban a csillagos égbolt csodáival ismerkedhetünkForrás: Wikidia / Készítette: Brocken Inaglory

Itt új ismereteket szerezhetünk a csillagokról, arról, hogy mi az a fényszennyezés és mik a hatásai, valamint az éjszakai erdő állatvilágáról is. A programok minden generációhoz szólnak, hiszen ki az, akit nem nyűgöz le, ha úgy tűnik, mintha karnyújtásnyira sétálna a Tejútrendszer megannyi csillagától.

A csillagvizsgálóval szemben található hazánk legmagasabb fa szerkezetű kilátója, ahonnét napos időben a Balatonig is ellátni. A szintén nem messze lévő Ropolyi pihenőhelyen tájház és lovas kikötők is várnak ránk. Számos hosszabb-rövidebb, könnyebb-nehezebb túraútvonal is a rendelkezésünkre áll, amelyek gyalogosan, kerékpáron, vagy akár lóval is bejárhatók.

A Zselic a gyalogos és kerékpáros turisták kedvelt célpontja, felejthetetlen élmény az ezüst hársas bükkösökben vagy a tölgyesekben kirándulni a fák árnyat adó lombjai között. A lenti képen látható Mátyás-kutat is útba ejthetjük egy ilyen túra során. 

A Mátyás-kút a Zselic dombjai közöttForrás: SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A Gödrei-vízfolyás völgyében található, fa tetővel ellátott merítős kútszerű forrás a Táling-völgyön keresztül közelíthető meg a legkönnyebben, és ha ideértünk, még piknikezhetünk is. Valahogy úgy, ahogy Mátyás király is tette 1485 derekén, miután elfoglata Bécs városát és éppen útban volt hazafelé, a zselici erdőn keresztül. Ahogy hűséges kíséretével egyre beljebb lovagoltak a sűrű erdőben, egy tisztáson egy kis forrásra bukkantak.

A király elsőként merítette meg kupáját a vízben, és ezt még hártomszor megismételte. "Bizony mondom nektek, ennek a víznek az íze vetekszik a Budai-hegyek tiszta vizű forrásaival!" - kiáltott fel az uralkodó. A történet szerint hamarosan a közeli falu vadászai is a forráshoz jöttek, s megdöbbenésükre látták, hogy maga Mátyás király áll előttük. A gödrei vadászok segítségével soha nem látott zsákmányra tett szert az uralkodó. A vadászok miután útbaigazították a híres vendégeiket Buda felé, elmesélték a faluban a történetet. A forrást a nép azóta is Mátyás-kútnak nevezi, 2002-ben pedig a Sásdi Erdészet fel is újította. 

Ha a többi helyi program és látnivaló, a somogyi erdők jellegzetes élővilága, illetve a szállástippek is érdekelnek, akkor kattints a likebalaton.hu cikkére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek