Ilyet még nem láttunk! Nagytarcsán cowboy csizmás bikarodeó közösség alakult

Nincs rodeóverseny vagy bemutató hatalmas esések, ficamok, olykor törések nélkül. Itt minden jelentkező az életével vagy az életéért játszik. Több százan jelentkeznek, de a gyakorlás után csak húszan maradnak, és végül csak egy vagy két harcos kerül bikára. Egy ilyen showműsorban csaknem 100 ember dolgozik, köztük 15 rider, no meg 8 bika és a fellépésük milliókba kerül. Hogy hol járunk, nem Texasban az biztos!

 "Itt most rodeó lesz!" – üvölti őrült hangerővel a küzdőtér közepén állva Nádor Márk, brigadéros. – Akarjátok? – kérdi a tömegtől. – Nem hallom! A-kar-já-tok? No, jó, akkor kezdődjön a fantasztikus rodeó!"  – és sorra szólítja munkatársait meg a ridereket, akik magyar, szlovák és lengyel lobogóval érkeznek az éljenzésre. Aztán kört alkotnak, és elmondják az Áldd meg, Uram! kezdetű közös imájukat. Így kezdődik a nagytarcsai Bikarodeó hétvége.

Aki nyolc másodpercet kibír a bika hátán, az biztos nem „gatyamatyi”.Forrás: Szabadföld/Kállai Márton

Forrósodik a hangulat, a tömeg megindul a kordonok felé, a technikus feltekeri a hangerőt, az amerikai zászlóval ékesített küzdőtér dolgozói ellenőrzik a kifutót, az acélbokszot, ahová az állatot terelik, és ahol a rider a hátára ül, aztán a vaskaput, amit kötéllel rántanak fel előttük, és a két mentőautó is a bejárat közelébe gurul.

Az ábrázatok komolyodnak, vicc vagy nevetés már nem illendő, csak a cigaretták parázslanak meg az ásványvizespalackok szisszennek. 

Nádor József a Magyar Rodeó Egyesület elnöke, a rodeóshow szervezője 12 éve látott először bikalovaglást a televízióban. A honi változatot pedig monori szarvasmarhatelepén próbálták ki először négyen a barátaival. Azóta a marhatartásból és értékesítésből élő vállalkozó több száz ezer dollárt fektetett bele ebbe a showműsorba, mert az "embereket bizony szeretik ezt a fajta felhajtást, az amerikai fílinget, a cirkuszt meg a vért."

A közönség izgatottan figyeli a vérre menő küzdelmeketForrás: Szabadföld/Kállai Márton

Munka pedig van a dologban rendesen, hiszen az nyerheti meg a versenyt, aki egy, az állat szügye alatt átvezetett kötélbe kapaszkodva képes 8 másodpercig a hátán maradni. Ez pedig nemcsak Nagytarcsán vagy Monoron, ahol a riderek gyakorolnak, ritka. Hanem még Amerikában is, ahol 200 esztendeje találták ki az adrenalintúltengésben szenvedő marhahajtók sportját.

A riderek csak saját elhatározásából és felelősségére ülhet fel a bika hátára, amit előtte szigorú feltételű szerződésben rögzítenek, mégis Európa-szerte legalább 200 versenyzővel tart kapcsolatot az egyesület.

Ők évente több országban is rodeóznak, sőt a legjobbak és legbátrabbak olykor Amerikába is átruccannak megküzdeni az ottaniakkal.  "Azt a meccset, amit itt látni fogtok, azt ketten játsszák le! Egy bátor ember, angolul rider és egy 10 mázsás bika." – mondja Nádor József, majd kezdetét veszi a vérre menő küzdelem. A cikk folytatása ide kattintva érhető el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek