Figyelem! Védett, de mérgező is ez a hazánkban most nyíló virág

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán olvastuk a hírt, miszerint az Agrostemma githago, vagyis a konkoly újra nyílni kezdett a Bihari-síkon. A növény egykor veszélyes szántóföldi gyomnövénynek számított, de az intenzív mezőgazdaság térhódítás miatt állományai felszámolódtak, és ma már ritkaságszámba megy.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Simay Gábor

Így mikor a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa, Simay Gábor felfedezte az ezer tövet is meghaladó állomány, rögtön le is fotózta őket. Amint a posztban írta, a környéken hasonlóan nagy állománya nem ismert a konkolynak. Bár mára védett, és természetvédelmi értéke 5000 forint, egykor a takarmány közé keveredett mérgező magvai veszélyt jelentettek a háziállatokra, főleg a sertésre, baromfira, írják a növényhatározókban. 

De nem csak az állatokra volt veszélyes, a kenyérgabonával keveredve komoly veszélyforrást jelentettek az emberre is, mivel méreganyagai nem bomlottak le a sütés-főzés során. 3-5 grammnyi lisztje már nyálkahártya-irritációt, fejfájást, görcsöket, keringési zavart, súlyosabb esetben fulladásos halált okozhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek