Hazánkban sikerült lencsevégre kapni a legidősebb fekete gólyát

Az a szerencse érte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két természetvédelmi őrét, Nagy Gábort és Monoki Ákost, hogy június 1-jén, a Tisza folyó 343. folyamkilométerénél Besenyszög, illetve Szajol külterületén megpillanthattak egy matuzsálem korú madarat. A két szakembernek sikerült olyan közel kerülni hozzá, hogy színes gyűrűjét leolvashatták, valamint fényképeket készíthettek róla.

Idén, június 1-jén Szajolnál sikerült gyűrűjéről beazonosítani a madaratForrás: Monoki Ákos

"Nagy öröm volt ez számukra, hisz az MME madárgyűrűzési központ adatai alapján ez a madár 19 éves, és ezzel Magyarországon és nemzetközi kitekintésben is a legöregebb, megkerült fekete gólya.

A madárra 2003-ban, fiókaként került rá a színesgyűrű, és összesen 11 leolvasása volt, köztük egy izraeli, 2005-ben – írta Nagy Gábor a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán.

8 éve, 2014. június 19-én is éppen Szajolnál tartózkodottForrás: Monoki Ákos

A madár fészkelését 2019-től 2020-ig tudták nyomon követni, ebben az időszakban ismerték a fészkelésének pontos helyét. Az ezt követő években fészkén nem került szem elé, tehát vagy nem költött, vagy párcsere történt és máshol talált szaporodó helyet.

A Természetvédelmi Őrszolgálat kiemelt figyelemmel kíséri e fokozottan védett faj élettevékenységeit és ez a példa mutat rá arra is, hogy a tudomány számára és a faj védelme szempontjából mennyire fontos a madárgyűrűzők munkája. A fekete gólya természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek