Országszerte zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a Dunántúlon már péntek estétől egyre nagyobb eséllyel alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok, amelyek szombat hajnalban már a Duna-Tisza-közét, illetve a Tisza vonalát is elérhetik.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com / John D Sirlin

Összességében több hullámban várhatók zivatarok: napközben egyre inkább kelet felé haladnak, majd kora délutántól ismét előfordulhatnak a középső és a keleti tájakon. A késő délutáni, esti óráktól a nyugati, északnyugati térséget megint egy intenzívebb zivataros góc érheti el.

A kísérőjelenségek közül elsősorban a rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék jelenthet veszélyt, felhőszakadás során 25-30, lokálisan akár 40-50 milliméternyi eső is eshet - írták.

Az intenzívebb zivatarokat erős, akár viharos szél is kísérheti, továbbá nagyobb méretű jég is hullhat.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet általában 13 és 19 Celsius-fok között, északkeleten néhol 10 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 32 fok között valószínű.
Vasárnap jellemzően napsütéses idő várható. Estétől viszont nyugaton ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Keleten viszont nem enyhül az aszály

Ezt a közleményt már a Facebook-oldalán tetteközzé az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták, a valószínűségi előrejelzések szerint nagyobb mennyiségű csapadék a következő napokban a nyugati megyékben fog esni záporok, zivatarok formájában. Ott szerdán tartós eső is lehet. Kelet felé haladva viszont ennek nagyon kicsi a valószínűsége, így nem változik a talaj vízellátottsága.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek