Szezonnyitó hajós felvonulást tartanak Győrben, a Mosoni-Dunán

Győrben, a folyók városában, ahol egyedülálló módon két folyó osztja 3 nagy részre a várost, június 5-én, vasárnap szezonnyitó hajós felvonulást rendeznek a Red Water hajókölcsönző vállalkozás szervezésében. 

A gyönyörű Mosoni-DunaForrás: Red Water / Facebook.com

A városvezetéssel együttműködve a korábban már regisztrált, kisebb és nagyobb méretű hajók 14 órakor gyülekeznek majd az Aranypart szabadstrand és a sólya közti területen, a közös indulást pedig 14:30-ra tervezik. Akik megcsodálnák az összegyűlt hajókat és bíztatnák a kormányosokat és legénységeket, azok a következő útvonalon számíthatnak a felvonulókra. 

Az indulás helyszínétől, az Aranypartról kezdve a felvonulók végighajóznak a városon egészen az iparcsatornáig. Az iparcsatorna öbölben bevárnak mindenkit, és itt készül majd egy-két közös kép a csapatról. A fotózást követően mindenki együtt visszaindul a városba. A hajók megkerülik a Radó szigetet - felfelé a mellékágban, visszafelé a főágban hajózva.

A Radó sziget kerülése után irány vissza az Aranypart felé, majd onnét tovább a Szúnyog sziget irányába. Miután a Szúnyog szigetet is megkerülték a hajók, végül mind visszatérnek az Aranypartra, ahol a felvonulás véget ér. A Szúnyog szigetnél és a kikötők közelében a hajók hullámkeltés nélkül, vagyis maximum 5 km/h sebességgel hajóznak majd - olvasható a szervezők Facebook-posztjában, az esemény oldalán. Itt írták még azt is, hogy a felvonulást kísérni fogják a Vízi Rendőrség, a Városőrség és a Vízi Polgárőrség hajói, akik fokozottan ügyelnek majd a vízi közlekedés szabályainak betartására.

2021-es felvétel a Mosoni Duna torkolatról, és az akkor még épülő hajózsilipről és duzzasztórólForrás: Red Water / Facebook.com

Nézelődőknek, és a nagy Duna felől érkező kishajósoknak érdekes információ lehet még, hogy zsilipelés is lesz a rendezvény ideje alatt, vagyis a kishajósok első alkalommal kipróbálhatják az új Véneki zsilip működését. A poszt szerint 2 alkalommal lesz lehetőség zsilipelésre, egyszer fel a Mosoni Dunára 12:30-kor, és egyszer vissza a nagy Dunára 18 órakor.

A címlapkép csak illusztráció: Getty Images via AFP/Julio Aguilar

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek