Szaporodnak a hazai emeletes vonatok, mutatjuk, merre járnak

Május 30-tól az újszászi vonalon már 30 hétköznapi és 31 hétvégi járatot szolgál ki a MÁV emeletes vonata, a KISS. A ceglédi vonalon pedig 33-ra nő munkanapokon az emeletes járatok száma, szombat-vasárnap továbbra is napi 36 vonatban közlekedik KISS.

A MÁV kék-sárga-fehér színű emeletes vonatai egyre több helyen felbukkannakForrás: mavcsoport.hu

Eddig összesen 34 új járművet vett át a MÁV-START, melyek az elővárosban öt vasútvonalon közlekednek, továbbá az előszezoni menetrend életbelépésével hétvégente a Balatonra is visszatértek, tudtuk meg a MÁV-START közleményéből.

Május 30-tól az eddigieken túl a Budapest-Újszász-Szolnok (120a) vonalon hétköznap további nyolc, hétvégén hét KISS járat közlekedik. Hétfőtől a Budapest-Keleti pályaudvarról 4:10-kor, 9:15-kor, 14:15-kor, 19:15-kor, valamint a Szolnokról 7:01-kor, 12:01-kor, és 17:01-kor kigördülő szerelvények lesznek emeletes motorvonatok a hét minden napján. Ezek mellett hétköznap esténként 19:01-kor is KISS motorvonattal utazhatunk Szolnokról a fővárosba.

Így kell elképzelni az emeleti feljárót azoknak, akik még nem ültek ilyen szerelvényenForrás: mavcsoport.hu

Budapest-Cegléd-Szolnok (100a) vonalon pedig hétköznaponként négy újabb járatban közlekednek emeletes szerelvények. A Budapest-Nyugati pályaudvarról 14:03-kor és 17:33-kor, Ceglédről 15:48-kor és Kecskemétről 6:12-kor induló, hétköznap közlekedő vonat KISS. Itt hétvégén, a már megszokottak szerint napi 36 alkalommal jár emeletes vonat.

A 40 darabos flottából már 34-et vett át a vasúttársaság, így egyre nagyobb arányban utazhatunk az emeletes motorvonatokkal.

A hét minden napján járnak KISS vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon. A Dunakanyar vonalán Vácra és Szobra munkanapokon két járat kivételével minden vonatot KISS motorvonatból állítanak ki, hétvégéken is csak modern motorvonatokkal utazhatnak az utasok. Hétvégente pedig Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza között egyes sebesvonatokon is találkozhatnak az utasok az emeletes szerelvényekkel. Az új járművek kedvezőbb menetdinamikai tulajdonságainak és a gyorsabb utascseréjének köszönhetően javul a menetrendszerűség, nő az utazási komfort ezeken a szakaszokon.

Emellett május 16-tól az előszezoni menetrend szerint hétvégente és ünnepnapokon KISS emeletes motorvonat közlekedik már a Balaton déli partján, a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatban is. A Dunakanyarból érkező járat nagy népszerűségnek örvendett a tavalyi évben, a főszezonban szinte folyamatosan teltházzal közlekedett. A nyári főszezonban még további balatoni expresszvonatokon is várhatóak KISS motorvonatok. Ezeken a járatokon 12 darab kerékpár is szállítható, így azoknak is jó választás, akik bringával indulnának egy balatoni kirándulásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek