A Nagyszéksós-tó titkai és madarai

 A mórahalmi Nagyszéksós-tó bárki által szabadon látogatható, és érdemes is ide egy túrát tenni, mivel a mintegy 100 hektáros terület, a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része, így sok látni- és felfedeznivalót tartogat azok számára, akik érdeklődnek a madármegfigyelés iránt. 

Nagyszéksós-tó, Mórahalom (2015-ös felvétel)Forrás: Wikipedia.org / Jazzvakond / CC-BY-SA-3.0

Az eredetileg szikes tó jellegű természetes vízállás a környező semlyékek vizét gyűjtötte össze, a múlt század második felétől pedig halastóként hasznosították. A vízszint azonban folyamatosan csökkent, a terület pedig kiszáradt, így idővel felhagytak a tó gazdasági hasznosításával. A 20. század végére a nyílt vízfelületet szinte teljesen benőtte a nád.

A területen 2008-ban fogtak hozzá ismét a rekonstrukciós munkákhoz. A feladaton Mórahalom Város Önkormányzata és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság dolgozott együtt. A közös munka gyümölcse végül az lett, hogy itt jött létre a Dél-Alföld első bivalyrezervátuma. A vizes-mocsaras élőhelyeket kedvelő háziállatokkal történő legeltetés pedig látványos módon helyreállította a hajdani szikes tavat.

Ma a tómeder nagy részét újra nyílt vízfelület borítja, a tavat övező füves terület legeltetése pedig újra alkalmas költőhelyet biztosít a klasszikus szikes tavi fészkelő madárfajoknak. Ennek köszönhetően újra fészkelni kezdett a területen többek között a gólyatöcs (Himantopus himantopus), a gulipán (Recurvirostra avosetta), a nagy goda (Limosa limosa) és a piroslábú cankó (Tringa totanus) is - olvasható a Feher-to.hu oldalán.

A Nagyszéksós-tó szélén találunk betekintőket, kilátót és tanösvényt is, ahol egész közelről figyelhetjük meg a madarakat, mivel azok hozzászoktak az emberi jelenléthez. A Szalakóta Látogatóközpont szakvezetőinél madármegfigyelő túrákra is jelentkezhetünk az oldalon keresztül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek