A hazai erdő, ahol meztelenül futottak a férfiak a tó körül

A Sóstói-erdő ma a nyíregyháziak kedvenc kirándulóhelye, de nem mindig volt a nyugalom és a béke szigete. Régen párbajok, veszélyes légyottok helyszíne volt, és történtek az asszonyok körében "nagy riadalmat" okozó események is – derült ki a Nyírség Könyvtár Alapítvány által szervezett keddi konferencián, amelyről a szon.hu számolt be egy cikkben.

A legnagyobb ijedtség talán akkor lehetett, amikor a német katolikus pap és természetgyógyász Sebastian Kneipp tanácsát megfogadó férfiak meztelenül futottak az erdőben és a tó körül, a piacra tartó asszonyok pedig sikoltoztak a látványtól – a polgármester végül két utat jelölt ki, így megnyugodtak a kedélyek, derül ki a cikkből.

Sóstói erdőForrás: https://nyiregyhaza.info.hu/

1888-ban egy eltűnt lányról írt egy helyi lap, a Nyírvidék: „Egy jó módu nyíregyházi gazdaember jelentést tett a rendőrségnek, hogy feltünően csinos nevelt leánya eltünt a háztól. Ezzel összeköttetésben van az a körülmény, hogy egy fiatal paraszt legény azt a nyilatkozatot tette, hogy a leányt a Sóstói erdőbe hurczolta s ott vele állatias módon elbánt".

De nem ez az egyetlen szörnyűség. 1932-ből a következő rablómerényletről szólnak a források: „Bűnös kezek merényletet akartak elkövetni a Nyiregyháza és Záhony között közlekedő vonat ellen. A sóstói erdei kocsiut átjárója közelében eddig ismeretlen tettesek hatalmas köveket helyeztek el azzal a szándékkal, hogy a vonatot kiugrasszák a sinekből. A gonosz merényletet a pályaőr ébersége akadályozta meg. A nyomozás során kiderült, hogy a vonat pótkocsijában nagyösszegű pénzszállítmány volt, a tettesek valószinüleg azért akarták előidézni a szerencsétlenséget, hogy a zűrzavarban kirabolhassák a postakocsit".

A cikkből a sok érdekes történet mellett kiderül az is, hogy az erdő már a XV. század közepén is létezett, igaz, jóval nagyobb volt, mint ma: az 1780-as években az 1000 kataszteri holdat is elérte – ma már csak 600 hold a területe. A teljes cikkért kattints ide.

Címlapkép forrása: Sóstói-erdő: a mi erdőnk/Facebook

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek