Utánajártunk, miért lógnak palackok a fákról, vezetékekről

Erdőben, parkokban járva előfordul, hogy a fákról, vezetékekről lógó palackokkal találkozunk. Láttunk már ilyet a Margitszigeten, a Normafán és Óbuda parkjaiban is, hogy csak néhány helyet említsünk. 

Ezt Óbuda egyik utcájában fotóztukForrás: Travelo

A látvány annyira különös és furcsa, hogy mindenféle eszünkbe jutott, amivel próbáltunk valamilyen értelmet adni a jelenségnek. Esetleg madáritatóknak szánják őket a tettesek? Vagy madárriasztónak? Vagy valamifajta rovarirtóról van szó? Vagy csak egyszerű szemetelés? Ha az utóbbi, akkor valami szokáshoz, babonához kötődik, mint mondjuk a szökőkútban fürdés érettségikor? Megkérdeztük a Főkert munkatársait, mit tudnak a dologról, és kiderült, hogy a válasz nem is annyira költői, mint gondoltuk.

Pár utcával odébb egy újabb példánnyal találkoztunkForrás: Travelo

A fára feldobott palackoknak az égvilágon semmilyen funkciója nincsen, „brahiból" dobálják fel őket, hasonlóan ahhoz, mint amikor összekötött cipőket dobálnak fel, szintén fákra vagy vezetékekre" – írta Simonyi Gábor, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit kommunikációs osztályának csoportvezetője.

Simonyi szerint a legjellemzőbb a Margitszigeten. A Főkert munkatársai levelezésünk idején a Palatinus Strand főbejáratával szemben lévő 185 éves Hétvezér platánt ápolták épp, és arról is leszedtek egyet. Az eltávolításuk nem egyszerű, kosaras autó szükséges hozzá, írta.

Az ilyen jellegű problémákat egyébként a jarokelo.hu oldalon jelenthetjük be, ahol a jól bejáratott protokoll szerint kezelik az illetések.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek