Látványtervek: Ilyen lesz a jelenleg parkolóként funkcionáló Városháza Park

A Fővárosi Önkormányzat tavaly novemberben hirdetett tervpályázatot a Városháza Park megújítására. A Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új, zöld főterét tervezik kialakítani, amely télen parkosított agóraként, azaz az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszíneként fog működni.

A terv a zöldfelületet állítja a tér középpontjábaForrás: Budapest Városháza/Facebook

A tervpályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozott: összesen 19 pályamű érkezett, melyeket a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket.

Megőrzi a meglévő fákat, és gondoskodik a csapadékvíz felhasználásáról isForrás: Budapest Városháza/Facebook

Első helyezett a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve lett, írja a Budapest Városháza, Facebook-oldalán. A pályamű a bejegyzés szerint minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a Városháza demokráciáról alkotott felfogásával. Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is.

A park szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhezForrás: Budapest Várorsháza/Facebook

A tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését követően kerül sor a Városháza Park megvalósítására. A tervek szerint az új Városháza Parkot 2024-ben vehetik birtokba a Budapestiek, addigra a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása, és a Merlin épülete is elkészül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek