Hamarosan erdei fülesbaglyok mérésébe szállhat be a lakosság

2022 tavaszán, az erdei fülesbaglyok fészkelőállományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Legutóbb, januárban kérte az egyesület a lakosság segítségét, mégpedig a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor. A szervezet, az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést. Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelőállománya felmérésében tudnak segíteni az emberek – közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

Erdei fülesbagolyForrás: Ivo Houska/pixabay.com

A fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, ehhez ugyanis a madarakat nem kell látni. A felmérés lényege, hogy az esti, szürkületi órákban figyelni kell a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját, amely megismerhető ezen az oldalon.

Ha bárki hallotta vagy látta a fiókákat, esetleg az etető szülőket, a felhívás weboldaláról – letölthető elektronikus űrlap kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához – tudtuk meg az MTI-től.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek