Ürgelyukszámláláshoz keresnek önkénteseket a Föld Napjának hetében

Egy komoly, ám de annál szórakoztatóbb feladathoz keres önkénteseket a Vadonleső Program:  ürgelyukakat kellene számolni egy előre egyeztetett területen. Korábban írtunk egy hasonló természetvédelmi akcióról, amelyben lepkék számlálásához kerestek önkénteseket; a feladat most is hasonló, csak éppen ürgelyukakat kell keresni. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe bárki, mindenféle előismeret nélkül bekapcsolódhat – olvasható a Vadonleső program Facebook eseményében.

Bárki jelentkezhet az országos ürgeszámlálásra 

A kép csak illusztráció
Forrás: Pixabay/vargazs

A felmérésben, aminek célja az ürgék állományváltozásának nyomon követése, egy önkéntesek számára készült okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás (egyelőre Android rendszerű telefonokra) segítségével tudnak részt venni az érdeklődők.  Az alkalmazás az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton. Ehhez a terepi munkához egy előzetesen egyeztetett, a lehető legkönnyebben elérhető ürgés helyszínre segít majd eljutni az alkalmazás.

A felméréshez Androidos telefonra lesz szükségForrás: Pixabay/Pexels

A helyszínen összesen 1,5-2 km hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyukszámlálást kell egyénileg, vagy kis csoportokban elvégezni, amely nagyjából 1-1,5 órás elfoglaltságot jelent. Amennyiben valakit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, annak jelentkezését április 15-ig várják az urgemonitorozas@vadonleső.hu címen (ékezettel!), valamint a tartózkodási hely megjelölésével, amelyhez közel a mérést végezné. A jelentkezők részletes tájékoztatást és választ is kapnak majd minden felmerülő kérdésükre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek