Vandálok jártak a soproni Fehér-barlangnál

A Szárhalmi-erdő a Sopron környéki természetvédelmi területek, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park különleges szépségű vidéke, és a világörökség részét képezi. A természetbarátok a Balfi útról induló kék kereszt turista jelzésen érhetitek el a Fehér-barlangot, követve a kék barlang jelet. A sziklaképződmény az erdő legnagyobb látogatható barlangjának számít. 

A kirándulók szívesen keresik fel a Fehér-barlangot, ami most így festForrás: Szalay Károly/kisalfold.hu

A sokak által kedvelt 16 méter hosszú és négy méter magas képződményt a napokban megrongálta valaki. Az elkövetőt vagy elkövetőket még nem sikerült megtalálni.

A bejáratot rajzzal csúfították el. Az önjelölt "művész" talán egy szörnyet, vagy egy barlanglakó ősembert kívánt megjeleníteni. Sajnos a minimális tisztelet sem volt meg benne, hogy ne rongálja meg a közös értékeinket, természeti kincseinket. 

A barlangon belül is éktelenkedik néhány falfirka, illetve akik bementek, ott hagyták a sörös és üdítős dobozaikat is, sőt még tüzet is gyújtottak a barlangban, legalább is erre utalnak a tűzrakások nyomai – írja a kisalfold.hu.

A barlang belsejében is vannak falfirkákForrás: Szalay Károly/kisalfold.hu

A legújabb történeti és geológiai kutatások szerint a lajta mészkő karsztformáit emberi kéz alkotta a ma is látható formákká. A középkor óta ugyanis itt bányászták a mészkövet az égetett mész készítéséhez - olvasható a Visitsopron.com oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek