Ritka ragadozó bukkant fel az alföldi pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyeinek környékén bár kis számban, de élnek hermelinek. Ezek a kistermetű ragadozók rejtőzködő életmódot folytatnak, csak éjszaka vadásznak, ezért ritkán kerülnek szem elé, írja a park, honlapján.

Hermelin (illusztráció)Forrás: Kalotás Zsolt/kmnp.hu

Legutóbb a Montág-puszta déli részén, egy dűlőút melletti gyepszegélyben figyeltek meg több alkalommal is egy nyári bundás példányt. A hermelin nyári bundája vörösesbarnás, téli bundája pedig fehér. Farkának vége azonban télen-nyáron fekete, ez alapján lehet megkülönböztetni a menyéttől.

Mindenkori színezete a rejtőzködésben segíti. Ezáltal kerülheti el, hogy áldozatul essen a nagyobb ragadozóknak (pl. róka, nyest, baglyok). Rejtőzködő színezete segíti abban is, hogy zsákmányát észrevétlenül megközelíthesse. Magányos vadász, főleg éjszaka és szürkületben keresi prédáját.
Hermelinek felbukkanására a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb eséllyel a Kis-Sárréten, a kardoskúti Fehér-tó térségében és a Csanádi puszták részét képező Montág-pusztán lehet számítani.

A címlapkép illusztráció, forrása: ilcsab/Pixabay

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek