Videó: A kameracsapda előtt sétált el a börzsönyi hiúz

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a szakadó hóesésben mászkál egy híúz a Börzsöny hegységben. Mivel a hiúzok tavasszal a legaktívabbak, az állat most újra felbukkant a kameracsapdák előtt – olvasható a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán.

A sétáló hiúzról készült videót a Börzsöny Természetvédők a közösségi média felületein osztották meg. Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet, és mivel éjszakai ragadozó, igen ritka alkalomnak számít az, amikor nappal is sikerül lencsevégre kapni. 

Az állat a sűrű erdőket kedveli, különösen akkor, ha a terület sziklás tisztásokat is rejt. Napjainkra Magyarország hiúzállománya katasztrofális mértékben megritkult, de hasonló a helyzet Európa többi országában is – írja a Bükki Nemzeti Park oldala.

A hiúz szinte csak a saját maga zsákmányolta állatokkal táplálkozik, nagyobb méretű prédáira napokig visszajárhat. Rejtett életmódja és óvatos viselkedése miatt nagyon ritkán találkozik emberrel. De ha a nagy találkozás mégis bekövetkezik, akkor sincs miért tartanunk ettől a 18-25 kg testtömeget elérő emlőstől, mert emberre nem támad. A hiúz fokozottan védett faj, azaz elejtése bűncselekménynek minősül.

A kép csak illusztráció, de az állat akkor is fenségesForrás: milesz/217 images/Pixabay

A Börzsöny Természetvédők a videó alatt arra kérnek mindenkit, hogy ezen az élőhelyen ne hangoskodjanak, ne terepmotorozzanak, és ne szemeteljenek, annak érdekében,  hogy a terület a hiúznak is élhető maradjon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek