Megnyitotta kapuit a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A kastélyt március 19-én ünnepélyes keretek között adták át, így március 20-tól kezdve keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között folyamatosan látogatható. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. honlapján viszont azt ajánlják, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel, aki teheti az kedd-szerda-csütörtöki napokra időzítse a látogatást, máskülönben várakozási időre számíthat.

Forrás: ©szabadkigyosikastely.hu/galeria

A kastéllyal együtt az épület honlapja is megszépült és megújult. A Szabadkigyosikastely.hu oldalon minden fontos és érdekes információt megtalálunk, amiről a látogatás előtt érdemes tudni. Olvashatunk itt a családtörténetről és a fejlesztésekről is.

Az 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült eklektikus, neoreneszánsz stílusú kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül újult meg, a NÖF koordinációjában. A kastély épületét gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából építették.

Különlegességek a felújítás előtt és után

A kastély egész felépítése és tereinek elrendezése is Ybl stílusát tükrözik. A letisztult térszervezésnek köszönhetően jól elkülönültek a közösségi életet kiszolgáló, tágas reprezentatív tereket és a kiszolgáló termek.

Forrás: ©szabadkigyosikastely.hu/galeria

A kastély földszintjén kápolna, ebédlő, könyvtár, női zeneszalon, férfiszalon, valamint dolgozószoba kapott helyet. A gróf, valamint a grófnő hálószobáit is itt helyezték el, az emeleten pedig vendégszobákat létesítettek.

A kastély egyik különlegessége a kor legmagasabb technikai színvonalán kiépített gépészete, víz- és gázellátása (világítás) és légfűtési rendszere volt.

A kastély építésével párhuzamosan, körülötte többhektáros tájképi park is létesült, amely 1949 óta védett. A déli oldalon a terasz alatt franciakert kapott helyet, középpontjában díszkúttal.

Forrás: ©szabadkigyosikastely.hu/galeria

A projekt fő célja a kastély turisztikai célú hasznosítása volt, a különleges jellemzők megtartásával. A nagyszabású projekt során megújult a – romantikus, német reneszánsz stílusban épített – kastély főépületének teljes homlokzata, földszinti reprezentatív térsora, a pince egy része, a főlépcsőház, és a kilátótorony. A munkálatok a kastélyban 4000 m2-es területen, valamint az főépületet körülvevő 25 hektáros parkban zajlottak - olvasható az NKVP.hu oldalán.

Vendégségben Wenckheiméknél

A kastély főépületében egy innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel gazdagított élményalapú kiállítást láthatunk, melynek központi témája az építtető grófi pár társadalmi életének a bemutatása. A NÖF oldalán olvasható, hogy a kiállítás nem csak a nevében kreatív. Aki felkeresi az egy olyan időutazáson vehet részt, melyben a Wenckheim család vendégeként érkezik a kastélyba.

Forrás: ©szabadkigyosikastely.hu/galeria

Érkezéskor egy vizitkártyát is kapunk, illetve egy kiválasztott karaktert, akit a vendégkönyvbe is bevezetnek, méghozzá olyan neves vendégek mellé, mint Erdődy, Károlyi, Draskovich, Bolza, Teleki, Dessewffy, Csekonics, Zichy, Esterházy, Szapáry és Cziráky grófok, a Trauttenberg és Vécsey bárók - írták az oldalon.

A Wenckheim-kastély 3000 forintos felnőtt jeggyel, és 1500 forintos kedvezményes jeggyel látogatható, illetve helyi lakosként egy 500 forintos belépővel. De a kínálatban találunk családi és csoportos jegyeket is. Jó tudni, hogy a kastély impozáns, 25 hektáros parkja és a Krisztina Kávéház ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek