Új kabalafigurával ünnepli születésnapját a Gyulai Almásy-kastély

 A Gróf Tacskó Dénes névre keresztelt figura bemutatásával ünnepli megnyitásának hatodik évfordulóját a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – olvasható a Gyulakult oldalán. Az új kabalafigura a kastély egykori uráról kapta a nevét. 

Dönci a gyerekek látogatását segíti majd a kastélybanForrás: Facebook/ Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Kiválasztásában szerepet játszott, hogy a kastélyban született Schell Antónia – Almásy Dénes gróf egyenesági leszármazottja – akinek visszaemlékzéseiben lehet olvasni, hogy a családnak több tacskója is volt.

A Dönci névre hallgató tacskó a gyermekek látogatását segíti, és múzeumpedagógiai feladatokat is „ellát" majd.

"Március 18-án lesz hat éve, hogy megnyílt a felújított Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély. Bár a Covid-járvány megtörte a látogatószám dinamikus emelkedését, lassan a félmilliomodik vendégét köszöntheti a látogatóközpont, amely tavaly október óta már nem csak egy állandó-, egy időszaki kiállítótér, hanem egy kávézó és egy ajándékbolt is egyben. A Stefánia-szárnyban található bálterem, csemegetár és történelmi látványkonyha révén nyújt új szolgáltatásokat" – mondta a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Március 20-ig szelfi pontok várják a látogatókat a kastély kertjében.Forrás: Facebook/ Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A ma már látogatóközpontként működő épület vezetői az átadás évfordulójára időzítik a gyermekeknek készített tárlatvezető kiadvány, illetve annak főszereplője bemutatását. Ezen kívül a látogatóközpont szakemberei foglalkoztató kiadványok készítésével és új foglalkozások kialakításával tervezik kiegészíteni a szombaton bemutatásra kerülő kiadványt. "A barátságos figura jó szolgálatot tehet abban is, hogy könnyebben megszólíthassuk a gyermekeket, s rajta keresztül egyfajta személyes kötődést alakíthassunk ki feléjük – bizonyítva, hogy a kiállítóhelyek látogatása nem feltétlenül jelent unalmas és könnyen feledhető órákat" – fogalmazott az ügyvezető igazgató. A gyermekeknek készült kiadványt a látogatóközpont két tárlatvezetője, Szák Orsolya és Szilágyi Sándor írta, az illusztrációkat a szintén gyulai Opra Tamás készítette.

A gróf családnak több tacskója is voltForrás: Facebook/ Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A március 19-én, 11 órakor az Almásy-kastély kápolnájában kezdődő könyvbemutatót 10 órától egy tacskó találkozó előzi meg, és március 20-ig egy szelfi pont is várja a látogatókat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek