Hamarosan gyönyörködhetünk a gyulai Almásy-kastély eddig soha nem látott, új szárnyában

Országos kampány keretében mutatkozik be márciusban a gyulaiAlmásy-kastély Stefánia-szárnya. Az épületrész felújítása befejeződött, jelenleg a szárny berendezése zajlik, s amint a járványhelyzet engedi, meg is nyílik a látogatók előtt. Az épületegyüttes egyszintes részének belső felújítását 2019 októberében kezdték meg. A nemrég befejezett munkákat követően jelenleg a szárny berendezési tárgyait, bútorait szerzik be – olvasható a gyulakult.hu weboldalon.

A kastély épületeForrás: Gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárny/Facebook

A gyulai Almásy-kastély épülete egymáshoz L alakban csatlakozó, két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kiskastély-szárnyból. A főszárnyat 2016 márciusában adták át, abban „Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban" címmel nyílt állandó kiállítás, amelyet időszaki kiállítótér, múzeum- és ajándékbolt, valamint kávézó egészít ki. Fekete-Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója szerint eddig elsősorban talán az Európa 40 legjobb kiállítása közé került állandó tárlatuk révén voltak ismertek, az idén tavasszal (a járványhelyzet alakulásától függően) nyíló Stefánia-szárny szolgáltatásaival azonban új értelmet nyer a látogatóközpont elnevezés is.

A bálterem teljes pompájábanForrás: Gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárny/Facebook

A Stefánia-szárny a hely adottságait kihasználó többcélú rendezvénytér, valamint hiánypótló élmény- és gasztronómiai központ valósult meg.

A beruházás három fő eleme a bálterem és kulturális rendezvénytér, a Gyulai Csemegetár, valamint az Ételtörténeti Bemutatótér és Foglalkoztatóközpont.

A bálterem alkalmas színházi és zenei produkciók fogadására, konferenciák rendezésére, valamint céges- és családi rendezvények lebonyolítására. A csemegetár Gyula és környéke ízvilágát tükröző tájjellegű ételeket, gasztronómiai különlegességeket mutat be, s teszi egyúttal megvásárolhatóvá azokat. Az ételtörténeti bemutatótér főzőtanfolyamok, illetve tematikus vacsorák segítségével tárja fel, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17-19. században.

Az ételtörténeti bemutatótérForrás: Gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárny/Facebook

A Stefánia-szárny komplex rekonstrukciójára és többcélú turisztikai hasznosítására – valamint a Szent Miklós park revitalizációjára – Gyula Város Önkormányzata 999 809 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás várhatóan 2021. március 31-én zárul.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek