Ilyen, amikor egészben kerül egy templomtorony a helyére

Tata városa egy Facebook-videóban osztotta meg a ritka pillanatot, amikor a február 19-én a helyére emelték a Kapucinus Templom felújított huszártornyát. A visszahelyezés perceit ide kattintva nézhetik meg. 

Tavaly januárban kezdték meg a templom és rendház tetőszerkezetének felújítását, s 2021 szeptemberében emelték ki a helyéről a meghibásodott huszártornyot, amely ázott a csatlakozások mentén. A javítása állványzatról sokkal veszélyesebb, körülményesebb és költségesebb lett volna, a torony felső részét ezért tavaly szeptember 18-án egyben leemelték. Ezt követően, a templom mögötti udvaron a kiterjedt károsodások miatt nem megjavították, hanem egy pontos másolat készítettek az eredetiről, hogy a visszaépített toronyrész időtállóságát 200-250 évre növeljék.

Az új huszártorony a legjobb minőségű, két oldalán hasított zsindelyfedést kapta, ami az elmúlt századokhoz hasonlóan kétkezi munkával készült.

A toronyban lévő, 1966-ban öntött harangot már a leemeléskor kiszerelték a harangszakértők, amit felújított szerelvényekkel, új húzószerkezettel és vezérléssel fogják visszaépíteni az új toronyba. A tetőfelújítási munkákat Urbanics János ács- és tetőfedőmester végzi, aki 2018-ban „Az Év tetője" Nívódíj pályázaton ácsszerkezet szekcióban fődíjat kapott a búbánatvölgyi Zen-templom építéséért. A kivitelezést hétről-hétre nagymértékben támogatja szakértői tevékenységével Besey László tartószerkezeti tervező, aki jelenleg számos egyéb munkája mellett az esztergomi bazilika felújítási munkáiban is aktívan részt vesz – olvasható Tata Város Facebook-oldalon.

(Címlapkép forrása: Bencsik János - A Tatai medencéért/Facebook)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek