Első világháborúból származó tárgyakra bukkantak a Veszprémi várban

A Magyar Nemzeti Múzeum régészei folytatnak kutatásokat a Veszprémi várban, melynek során az előzetes feltárás alkalmával sírokat találtak. A feltárás folyamatán a kutató szakemberek most elásott fegyvereket és lőszereket fordítottak ki a földből a vár nagyszeminárium épületének alagsorában.

I. világháborús leletek kerültek elő a Veszprémi várbanForrás: Veszprémi Érsekség/Facebook

Az ilyen esetben szükséges protokoll szerint értesítették a tűzszerészeket. A helyszínen Kelemen Ferenc főtörzsőrmester, tűzszerész kiképző altiszt megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres lőszerek kerültek elő. Továbbá újságpapírba csomagolva még 60 darab lövedéket találtak.

A korabeli újság sajnos elporladt, azonban egy kis darabon ma is jól olvashatóan tűnik fel Tisza István neve.

Így arra következtetnek, hogy az első világháború végéhez közeledve hantolhatták el a puskákat és a lövedékeket az épület pincéjébe.

Milyen jó lett volna belelapozni egy 100 éves újsába, de sajnos mindössze ennyi maradt belőleForrás: Veszprémi Érsekség/Facebook

A tűzszerészek a területet – további leletek megtalálása érdekében – gondosan átvizsgálták, majd a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a ma előkerült erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket – olvasható a veszpremiersekseg.hu weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek