Gyönyörű képek készültek Balatonlelle 265 éves kápolnájáról

Balatonlellétől 3 kilométerre találjuk az észak-déli irányba húzódó, Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hátat. Ennek a legmagasabb pontja a Kishegy teteje, mely a település határában található. Amint a Likebalaton.hu írja, a csúcs néhány méter híján eléri a tengerszint feletti 300 méteres magasságot. A csodaszép helyen álló, és pazar kilátással hívogató barokk kápolnát, melyet "villáműző" Szent Donátról neveztek el, egy hegymeneti sétával érhetjük el. 

Az egyik forrás szerint a kishegyi Szent Donát kápolna 1757 és 1758 között épült egy akkori családi szőlőbirtok területén, egy másik szerint viszont báró Majtényi György építtette, de hogy mikor az már feledésbe merült.

A kápolna vagyonnal nem rendelkezett, de a földesúr, gróf Széchenyi Ferenc ellátta minden szükséges eszközzel. Évente kétszer szentmisét is tartottak a falai között: Szent Donát és Szent György napján. Ma már csak Szent Donát napján, a borhét ideje alatt miséznek a hívőknek.

Erről a szép, a tájat egyedül őrző kápolnáról készített nemrég gyönyörű fotókat Borbély Krisztián, aki előszeretettel osztja meg hazánk mesebeli tájairól készített fotóit az Ambient Lights Facebook-oldalon. Legutóbb a  balatonboglári Xantus János - Gömbkilátóról, illetve a hercegkúti hobbitfalváról kerültek fel szép felvételek. 

Címlapkép forrása: ©Csodálatos Balaton

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek