Különleges állatkák jósolják meg, milyen télre számíthatunk

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben igen kevés güzüegér-halmot fedezhetünk fel, és a meglévők sem nagyméretűek. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy enyhe lesz a tél – írja weboldalán a kmnp.hu.

Az apró időjós éppen egy hasadékból mászik kiForrás: aboldy/Wikimedia Commons

A güzüegerek rendkívüli módon hasonlítanak a mindenki által ismert házi egerekhez. Fontos különbség azonban, hogy a güzüegerek hasa hófehér, és ugyanilyen kis fehér tappancsaik is vannak. Ezek a bájos, mókás állatkák pedig a néphit szerint kiváló időjósok. A güzüegerek a tél beállta előtt különböző méretű halmokat készítenek a szántóföldeken, tarlókon, mezsgyéken, parlagterületeken.

Állítólag, ha hosszú és kemény lesz a tél, akkor sokkal nagyobb halmot építenek a családjuknak, mint amikor enyhébb tél elé nézünk.

A halmok ugyanis nemcsak otthonul szolgálnak a güzüegereknek, hanem takarmányraktárként is funkcionálnak. A halmok készítésének pedig megvan a maga speciális technikája. A föld felszínén 10-15 cm vastagságban gyommagvakat, kalászokat halmoznak fel, ez lesz az egércsalád téli tápláléka. A halmot ugyanilyen vastagon földdel takarják be, amihez a közelben vájt anyaggödrökből hordják az alapanyagot.

Így festenek a halmok, amelyeket ezek az apró állatok hoznak létreForrás: Szamoskóródi Kert/Facebook

A halom alatt, mintegy 20-25 cm-es mélyen egy nagyobb üreget vájnak ki, ebben vészelik át a telet. Ugyanakkor a halmok csökkenő száma azt is jelezheti, hogy a faj élőhelyeinek csökkenésével az állomány is csökkent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek